28 Μαρτίου 2024 / 11:36 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:36 μμ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας του Τράμπ, μετά τις αποκαλύψεις για πανάκριβα ταξίδια

από fimotro

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Τομ Πράις υπέβαλε χθες την παραίτησή του, έπειτα από τον καταιγισμό επικρίσεων που δέχθηκε επειδή ναύλωσε επανειλημμένα ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πράις «υπέβαλε την παραίτησή του και ο πρόεδρος την έκανε δεκτή», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Δεν είμαι χαρούμενος μπορώ να σας πω», είχε τονίσει νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας «δυσαρεστημένος» με τον υπουργό της κυβέρνησής του.

Ο Πράις έχει παραδεχτεί ότι χρέωσε τους αμερικανούς φορολογούμενους με τουλάχιστον 400.000 δολάρια για τις πτήσεις του από τον Μάιο. Έρευνα του ιστότοπου Politico ανεβάζει το κόστος σε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός είχε χρησιμοποιήσει στρατιωτικά αεροσκάφη στις περιοδείες του στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η παραίτηση Πράις έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όρισε ως υπηρεσιακό υπουργό τον Ντον Ράιτ, που έως σήμερα εργαζόταν με βαθμό ανάλογο του υφυπουργού στο υπουργείο Υγείας και ως διευθυντής του γραφείου πρόληψης ασθενειών.

Σημειώνεται ότι τρία ακόμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκονται στο στόχαστρο κριτικής για τη μίσθωση αεροσκαφών, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της υπηρεσίας περιβάλλοντος.

Ο είχε προηγουμένως απολογηθεί και είχε προσφερθεί να αποζημιώσει το αμερικανικό Δημόσιο με σχεδόν 52.000 δολάρια, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν το κόστος των δικών του θέσεων στις πτήσεις. Η πρότασή του ωστόσο δεν απέτρεψε την επίθεση του προέδρου Τραμπ, τη δεύτερη αυτή την εβδομάδα.

Η σχέση του κ. Πράις με τον Λευκό Οίκο είχε επιδεινωθεί το τελευταίο τρίμηνο λόγω των αλλεπάλληλων αποτυχημένων προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το σύστημα περίθαλψης Obamacare. Κατά την προγενέστερη θητεία του στη Γερουσία ο κ. Πράις ήταν ο εμπνευστής των κυριότερων Ρεπουμπλικάνικων προτάσεων για αντικατάσταση του Obamacare.

Τον Ιούλιο ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι ο κ. Πράις θα αποπεμπόταν εάν δεν κατόρθωνε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για την κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare στο Κογκρέσο.

Η νεότερη, και πιθανώς τελευταία προσπάθεια του κόμματος να ανατρέψει το σύστημα περίθαλψης που φέρει το όνομα του Μπαράκ Ομπάμα κατέρρευσε την Πέμπτη, αφού τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν, ενώ και άλλοι είχαν εκφράσει επιφυλάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα