19 Απριλίου 2024 / 9:06 πμ
19 Απριλίου 2024 / 9:06 πμ

Παπαδημούλης: Στόχος μας η οριστική έξοδος από τα μνημόνια τον Σεπτέμβρη του ’18

από fimotro

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, δημοσιεύει το καταλανικό δίκτυο ενημέρωσης «VilaWeb».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων της τρέχουσας ευρωπαϊκής επικαιρότητας, από τις μεγάλες προκλήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το προσφυγικό και την πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μέχρι τη νίκη Μακρόν, την άνοδο της ακροδεξιάς, και το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε ως προτεραιότητα της ΕΕ την ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ θεσμών και πολιτών, την καλύτερη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων από την Κομισιόν για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και την κοινωνική σύγκλιση, καθώς και την αναβάθμιση των συμμετοχικών εργαλείων των Ευρωπαίων πολιτών, όπως το European Citizen’s Initiative (ECI).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε επίσης ως βασικές προκλήσεις της ΕΕ την ανάδειξη πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης, τη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα και την αποδόμηση της άκρας δεξιάς, για την οποία υπογράμμισε πως «έχει ως μοναδικό στόχο την διάλυση της ΕΕ και την επιστροφή στις εθνικιστικές συγκρούσεις του 1940».

Για τη νίκη του Εμμάνουελ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε πως, παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, ο νέος Γάλλος Πρόεδρος είναι «ευρωπαϊστής και αντίθετος στη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», τονίζοντας την ανάγκη η Γαλλία υπό την ηγεσία του να ακολουθήσει προοδευτικές πολιτικές και να θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

Για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση», με τις προσπάθειες αυτές «να αποδίδουν σταδιακά αποτελέσματα στην κοινωνία και την οικονομία». Σημείωσε, επίσης, πως κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει βρεθεί ποτέ στη θέση της Ελλάδας, «έχοντας από τη μια να αντιμετωπίσει μια μεγάλη και διαρκή ύφεση, και την ίδια στιγμή να κυβερνάται από τις διεφθαρμένες και πλήρως αναξιόπιστες πολιτικές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Για το προσφυγικό, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης, ασκώντας κριτική στην Κομισιόν για την αδύναμη και υποχωρητική στάση της απέναντι σε κράτη-μέλη που δε σέβονται και δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές αποφάσεις.

Σχετικά με το ζήτημα του καταλανικού δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αποτελεί προϊόν ευρύτατου διαλόγου και αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης, τονίζοντας τη σημασία να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από όλες τις πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα