28 Μαρτίου 2024 / 9:56 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 9:56 μμ

Παπαδημητρίου : Τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

από fimotro

Νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεννόηση με καταναλωτικές οργανώσεις, όπως είπε ο Δ. Παπαδημητρίου στη Βουλή.

Η αναφορά του κ. Παπαδημητρίου για το ύψος των επιτοκίων στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Κ. Τζαβάρα της ΝΔ για το τι κάνει η κυβέρνηση ώστε να προστατέψει τους δανειολήπτες, δεδομένου ότι από 31-12-2017 έληξε η ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας, προκάλεσε έκρηξη στην Βουλή.

«Απόντα» ακόμα και τώρα που είναι υπουργός, όσο απών ήταν και όταν ζούσε στην Αμερική, χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

«Λέτε ότι στην Αμερική τα δάνεια τρέχουν με επιτόκια 29%. Από τη στάση σας αυτή διαπιστώνω ότι όσο απών ήσασταν από την Ελλάδα, ζώντας στην Αμερική, τόσο απών είστε και τώρα που γίνατε υπουργός. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αμερική, αλλά εσείς που είστε υπουργός μιας κυβέρνησης Αριστερής που κυβερνά, συμφωνείτε σε αυτή τη ληστρική αντιμετώπιση των οφειλετών από τις τράπεζες, με επιτόκια 20 και 24%;» ήταν η αποστροφή του κου Τζαβάρα.

Και ο υπουργός δεν άφησε την επίθεση χωρίς απάντηση. «Δεν συνηθίζω να κάνω πολιτική αντιπαράθεση. Εκπλήσσομαι όμως για το μικροπολιτικό σας παραλήρημα. Είπατε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υψηλά επιτόκια και εγώ σε αυτό σας απάντησα, λέγοντας σας ότι στην Αμερική είναι 29% . Έχετε ανακατέψει τα στεγαστικά δάνεια με τα καταναλωτικά. Κοιτάξτε τι έγινε με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Εσείς τι κατορθώσατε να κάνετε όταν ήσασταν κυβέρνηση; Δεν έχω κάτι άλλο να πω» είπε ο υπουργός.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η ουσιαστική προστασία του αδύναμου οφειλέτη «και προς αυτό τον σκοπό πεξεργαζόμαστε τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που έχουν γίνει από ενώσεις δανειοληπτών». Χαρακτήρισε δε μη εφικτή τη θεσμοθέτηση πώλησης δανείων από τράπεζες σε δανειολήπτες, γιατί, όπως είπε, αυτό θα δημιουργούσε πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών.

Την πρόταση αυτή, να μπορούν δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους από τις τράπεζες, είχε κάνει ο Κώστας Τζαβάρας, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας να μην προστατεύονται μόνο αυτά που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

«Αν γνωρίζει ένας δανειολήπτης ότι είναι προς το συμφέρον του να μην το αποπληρώσει για να έχει μετά μεγάλο όφελος εξαγοράζοντας το, αυτό θα δημιουργήσει πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας.

«Δεν μπορεί να κάνετε τους θεατές και να αφήνετε τις τράπεζες, με δήθεν κώδικες δεοντολογίας, να ρυθμίζουν τα καταναλωτικά δάνεια, επιβάλλοντας ληστρικά, τοκογλυφικά επιτόκια 20% και 24%. Αυτό μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει» ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Για όλες τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που διαθέτουν περιουσία και θέλουν υπερασπίσουν τη περιουσία τους απέναντι στις τοκογλυφικές βλέψεις των τραπεζών έχετε εφεύρει τον όρο “στρατηγικός κακοπληρωτής”».

«Τα επιτόκια στην Αμερική για τα πιστωτικά δάνεια είναι 29%. Δεν είναι μόνο σε αυτή τη χώρα λοιπόν που συμβαίνει αυτό», αντέτεινε ο κ. Παπαδημητρίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Τζαβάρα- και την παραπάνω ανταλλαγή βολών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα