29 Μαρτίου 2024 / 10:41 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:41 πμ

Παιδεία: Λουκέτο στο 30% των ΤΕΙ!

από fimotro

Σχέδιο “Αθηνά Νο2”, που θα οδηγήσει σε λουκέτο τουλάχιστον το 30% των ΤΕΙ (όσων δεν συνδεθούν με πανεπιστήμια), έχει στα σκαριά το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου” η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης σχεδιάζεται ώστε να γίνει “βελούδινα” και δεν εντάσσεται στον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς (μάλιστα ο υπουργός το αρνείται στους συνομιλητές του τελευταία), όμως τώρα δημιουργείται το θεσμικό υπόβαθρο.

Έτσι, το υπουργείο παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς εισάγει στο νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες, διάταξη που δίνει στον υπουργό αυξημένες εξουσίες και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αυτήν, ο υπουργός “έχει δικαίωμα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης ΑΕΙ με ερώτημα σε ΑΔΙΠ (Αρχή αξιολόγησης και ιδρυμάτων) και ΕΣΕΚΑ-ΑΔ (σ.σ: το συμβούλιο που αντικατέστησε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας)”.

Με τον παλιό νόμο έπρεπε να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, που τώρα καταργούνται και αντικαθίστανται από Περιφερειακά Συμβούλια. Με τη νέα διάταξη χρειάζεται απλώς ερώτημα προς ΑΔΙΠ και ΕΣΕΚΑΑΔ.

Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου θεωρεί κομβικό το θέμα των ΤΕΙ, καθώς έχει αποφασίσει να συνδέσει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με τα πανεπιστήμια. Όμως στο θέμα των διδακτορικών σπουδών το υπουργείο κάνει πίσω, ανακοινώνοντας στους προέδρους των ΤΕΙ ότι δεν έχουν τώρα την δυνατότητα, αφού αυτό θα περάσει σε δεύτερο νόμο το καλοκαίρι.

Ωστόσο, τα ΤΕΙ θα μπορούν να συμμετέχουν στη συνεπίβλεψη διδακτορικών των πανεπιστημίων χωρίς τη γνώμη των 2/3 της γενικής συνέλευσης κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, όπως σήμερα.Σε αυτή τη φάση, το υπουργείο “περνάει” μόνο τα διετή τμήματα στα ΤΕΙ που θα απονέμουν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5, κάτι που βαθμιαία θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα περισσότερα ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα διετή τμήματα των ΤΕΙ θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ελευθερίας του Τύπου” οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Τέλος ανάμεσα σε άλλα επανέρχεται η διάταξη που θεσμοθετεί ως ισοδύναμα με Master τα πτυχία τμημάτων με πενταετείς σπουδές. Η διάταξη ουσιαστικά αφορά πολυτεχνεία και Γεωπονικιό Πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα