20 Απριλίου 2024 / 10:24 πμ
20 Απριλίου 2024 / 10:24 πμ

Πίεση με τηλεφωνήματα σε ξένους ηγέτες για το χρέος άρχισε ο Α. Τσίπρας

από fimotro

Τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε χθες και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τούς μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Οπως έγγραψε το πρωί το Euro2day.gr, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, προκειμένου να υπάρξει μία «καλή» συμφωνία στο Eurogroup. Επιτελικά στελέχη της διαμηνύουν ωστόσο ότι επεξεργάζονται plan B για τη Σύνοδο Κορυφής, με τελικό στόχο την πολιτική λύση.

«Εάν κληθούν οι ηγέτες να λύσουν τον γόρδιο δεσμό, ο πρωθυπουργός δεν θα εμφανιστεί ενώπιόν τους ως ικέτης, δεδομένου ότι, κατά γενική ομολογία πλέον, για την παράταση της εκκρεμότητας δεν ευθύνεται η χώρα αλλά η ασυμφωνία ΔΝΤ-Βερολίνου», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αναδεικνύει τον παράγοντα «συμμαχίες», τονίζοντας ότι η θετική (για την Ελλάδα) στάση αρκετών υπουργών Οικονομικών στο προηγούμενο Eurogroup «δεν ήταν περιστασιακή», καθώς μια σειρά χώρες, με πρώτες την Ιταλία και τη Γαλλία, κάνουν προβολή στο δικό τους αδιέξοδο, εάν υπάρξει «ξαφνική» κρίση στην ευρωζώνη.

Σ’ αυτή τη φάση, το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους και προετοιμάζει το έδαφος για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Χωρίς «καθαρή» συμφωνία για το χρέος και χωρίς QE, «θα κληθούμε εκ των πραγμάτων να αλλάξουμε τη συνολική στρατηγική μας», λένε. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν, χωρίς την πρώτη αλλά με ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, «η κατάσταση θα είναι πολιτικά υπερασπίσιμη, αφού θα δρομολογηθεί η σταδιακή έξοδος στις αγορές και… η ανάταξη του ηθικού».

Σ’ αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η φράση του Αλέξη Τσίπρα χθες (σε συζήτηση με δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας): «Λύση να είναι κι όποτε είναι να έρθει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα