24 Απριλίου 2024 / 4:20 πμ
24 Απριλίου 2024 / 4:20 πμ

Πέρασε, χωρίς απώλειες, ο προϋπολογισμός…

από fimotro

Yπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός του 2018. Πέρασε από τη Βουλή με 153 «ναι» και χωρίς απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως ενημέρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκησαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Προηγήθηκε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.  Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι τον προϋπολογισμό υπερψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Από την άλλη δεν βρέθηκε στην ψηφοφορία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος, όχι λόγω πολιτικής διαφωνίας, αλλά για λόγους υγείας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος απάντησε και ο ίδιος σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ιδίως στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλ. Τσίπρας: Είσαστε τροϊκανότερος των τροϊκανών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν κλείσει η συζήτηση, τόνισε πως «η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας την αυτοδυναμία της και το κύρος της στη διεθνή σκηνή και έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη περιπέτεια». Ακόμα, ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέκρινε τη δική του διακυβέρνηση και αυτή του κ. Σαμαρά.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης μεμηδενική αξιοπιστία με τα επιτόκια δανεισμού για 10ετή ομόλογα στο 8%. Με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά αλλά τρελά πλεονάσματα 4,5 %. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα 65 δις ευρώ που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση που συρρικνώθηκε 25% το ΑΕΠ και έχασε το 40%του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε! Κυβερνούσατε με ΠΝΠ και ΜΑΤ με δακρυγόνα στη Πλατεία Συντάγματος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «τι παραλάβαμε και ποιος σας έριξε: ο ελληνικός λαός γιατί δεν άντεχε άλλο το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε βλέποντάς το αγκαζέ να συνεχίζει τη λεηλασία».

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, τόσο για τη στάση του απέναντι στους φορολογικούς παραδείσους, όσο και για τις θέσεις του κόμματός του στην οικονομία. «Ποιες δαπάνες θα κόψετε για να μειώσετε τους φόρους; Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές δαπανών σε υγεία και παιδεία. Και ο κ. Μητσοτάκης το είπε καθαρά, θα διώξει όλους τους συμβασιούχους, ασχέτως αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι σκληρότερος από την τρόικα, τροϊκανότερος των τροϊκανών», είπε χαρακτηριστικά.

Έστειλε επίσης μήνυμα στους δικαστές, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση παρέμβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν θα επιτρέψουμε την αναπαραγωγή του δικτύου της παραεξουσίας και αποφυγής ελέγχων από πουθενά! Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο!».

Κ. Μητσοτάκης: Αποτύχατε ως αντιμνημονιακός και ως μνημονιακός!

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή του 2015. «Εσείς που λέγατε ότι θα είσαστε κάθε λέξη του Συντάγματος ευτελίσατε το Σύνταγμα, εργαλειοποιώντας την εκλογή Προέδρου και ρίχνοντας την κυβέρνηση με την Χρυσή Αυγή και με τον κ. Κουβέλη, για να έλθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές…Κοροϊδέψατε δύο φορές τον ελληνικό λαό. Τη μία φορά σαν αντιμνημονιακή δύναμη, την δεύτερη σαν μνημονιακή. Το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι 100 δισ. ευρώ».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι», και πρόσθεσε: «τρίτη ευκαιρία δεν έχετε. Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι είναι προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός, προϋπολογισμός φόρων και εν τέλει αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση είπε, έχει αποτύχει παταγωδώς, η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται διαρκώς, ενώ υποστήριξε ότι «η ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή κατά πάντων, η διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών, η μείωση επενδυτικών και κοινωνικών δαπανών έφεραν το δήθεν υπερπλεόνασμα και τη δήθεν υπεραπόδοση».

Φ. Γεννηματά: Αποτυχημένοι όλοι οι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντι – αναπτυξιακό καθώς αυξάνει την αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων.

«Όλοι οι προϋπολογισμοί των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν τραγικά αποτυχημένοι, η ακραία υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών» είπε η κ. Γεννηματά και συνέχισε την επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι επαναλαμβάνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις αστοχίες των προηγούμενων ετών.

Π. Καμμένος: Τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος άφησε αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ υποστήριξε πως η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Κάποιοι μπορεί να λυπούνται «που δεν κράτησε ο Γερούν γερά», αλλά «κράτησε ο λαός και αυτή η κυβέρνηση κράτησε και θα κρατήσει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι το υφεσιακό πρόγραμμα το οποίο «έτρεξαν», στοίχησε στο λαό 280 δισ. σε νέο χρέος, 58,6 δισ. σε μέτρα, 61,6 δισ. σε απώλεια του ΑΕΠ, 58 δισ. σε νέα «κόκκινα» δάνεια.

Δ. Κουτσούμπας: Ξεπεράσατε κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως οι εργαζόμενοι έχουν αρκετή πείρα πλέον για να καταλάβουν, και κυρίως έχουν τσέπη και βλέπουν τι κρύβεται πίσω από τις διακηρύξεις σας, κάνοντας αναφορά στους νέους φόρους που έρχονται από το 2018, στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, στις κατασχέσεις λαϊκών περιουσιών για χρέη, τη στιγμή μάλιστα που το μεγάλο κεφάλαιο δεν το ενοχλεί κανείς, όπως είπε. Μίλησε ακόμη για την «κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία», ενώ προέβλεψε αύξηση της τιμής στο ρεύμα μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.

Β. Λεβέντης: Ίδιος ο προϋπολογισμός με αυτούς του Α. Σαμαρά

Ο Βασίλης Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων, υποστήριξε πως «αυτός ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με αυτούς του Σαμαρά».

Ο κ. Λεβέντης τα έβαλε με τον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως το «έχει έθιμο όταν ανεβαίνω στο βήμα να απέρχεται» και συνέχισε: «Του εύχομαι να μην με χρειαστεί μόνο. Αυτά πάνε δανεικά. Όταν συναντήθηκα μαζί του πριν έξι μήνες, είπα ότι συνάντησα έναν ώριμο Μητσοτάκη, αρκετά καλύτερο απ’ ό,τι τον περίμενα».

Στ. Θεοδωράκης: Τρία χρόνια μας σέρνετε από μιζέρια σε μιζέρια

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τρία χρόνια τώρα μας σέρνετε από μιζέρια σε μιζέρια με πρώτους χαμένους τους φτωχούς».

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως «φέρνουν έναν προϋπολογισμό γεμάτο από φόρους. Πέντε δισ. περισσότερους από το 2015. Ο στόχος κάθε λογικής κυβέρνησης είναι το μεγάλωμα της πίτας, η αύξηση του πλούτου και το μοίρασμά του. Εσείς, αναλάβατε τη χώρα σε μια ευνοϊκή οικονομική συγκυρία».

Ν. Μιχαλολιάκος: Μονόδρομος η διαγραφή του χρέους

«Ο προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα επιβληθούν στους Έλληνες με νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, με κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εγκληματεί σε βάρος της χώρας, υποστηρίζοντας ότι αν δεν καταγγελθεί και δεν ρυθμιστεί το χρέος, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει». «Η διαγραφή του χρέους είναι μονόδρομος. Αν δεν διαγραφεί, όλα όσα ακούμε είναι λόγια του αέρα» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα