24 Απριλίου 2024 / 5:00 πμ
24 Απριλίου 2024 / 5:00 πμ

Πέθανε ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου

από fimotro

Σε ηλικία 78 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Μαρτίου ο ιδρυτής του περίφημου «El Sistema» της Βενεζουέλας Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου. Διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης, εκπαιδευτικός, οικονομολόγος και ακτιβιστής, ο Αμπρέου θέλησε να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών της πατρίδας του _ κυρίως όσων προέρχονταν από υποβαθμισμένα κοινωνικά στρώματα και ζούσαν σε συνθήκες βίας κι εγκληματικότητας_ μέσω της μουσικής.

Το «El Sistema» έκανε τα πρώτα του βήματα το 1975 κι εξελίχθηκε σε πρότυπο σύστημα μουσικής εκπαίδευσης που συμπεριέλαβε εκατοντάδες ορχήστρες και χορωδίες στη χώρα με πρώτη την Συμφωνική Ορχήστρα Σιμόν Μπολίβαρ, “τέκνο” της οποίας υπήρξε ο διάσημος, σήμερα, αρχιμουσικός Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

Το “El Sistema” της Βενεζουέλας αποτέλεσε πρότυπο για αντίστοιχα συστήματα σε περισσότερες από 50 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου το “Εl Sistema Greece” λειτουργεί από το 2016.

Πολυβραβευμένος για τη δράση του, ο Αμπρέου αντιμετώπιζε, ωστόσο, και επικρίσεις καθώς κάποιοι τον κατηγορούσαν για συμπόρευση με το καθεστώς Μαδούρο, σε αντίθεση με τον Ντουνταμέλ οι επικρίσεις του οποίου προς την κυβέρνηση της χώρας του οδήγησε στην απαγόρευση των διεθνών περιοδιών της Ορχήστρας Σιμόν Μπολίβαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα