25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Πίνο Πελόζι, που είχε καταδικαστεί για την άγρια δολοφονία του Παζολίνι

από fimotro

Ο Παζολίνι δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραθαλάσσια περιοχή Όστια, κοντά στην Ρώμη. Ο δράστης (ή οι δράστες) τον πάτησε με το ίδιο του το αυτοκίνητ του, τον χτύπησε με σιδηρολοστό και του έβαλε φωτιά. Ο Πελόζι, που ήταν 17 ετών τότε, συνελήφθη την ίδια ημέρα, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο που ανήκε στον φημισμένο Ιταλό σκηνοθέτη.

Ο Πελόζι ομολόγησε τον φόνο και το 1976 καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη εννέα ετών για ανθρωποκτονία, σε συνέργεια με αγνώστους. Στην συνέχεια, όμως, το εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, αποφάνθηκαν ότι ο Πίνο Πελόζι δολοφόνησε μόνος του τον Παζολίνι, χωρίς κανέναν συνεργό.

Το 2005 ο Πελόζι απέσυρε την ομολογία του, λέγοντας ότι κατέθεσε υπό την πίεση απειλών προς την οικογένειά του. Υποστήριξε δε ότι τρία άτομα «με νότια προφορά» είχαν διαπράξει τον φόνο βρίζοντας τον Παζολίνι και αποκαλώντας τον «βρωμοκομμουνιστή».

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι με την Μαρία Κάλας το 1970 στο Παρίσι

Η αστυνομία ξανάνοιξε τότε το φάκελο της υπόθεσης και νέα στοιχεία που προέκυψαν έδειχναν ότι ο σκηνοθέτης ενδεχομένως να δολοφονήθηκε από κάποιον εκβιαστή, αλλά ένας δικαστής θα θεώρησε ανεπαρκή κι έτσι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Πολλοί ιταλοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη δεν κατάφερε να εξιχνιάσει πραγματικά τη δολοφονία, κι ότι μπορεί, όντως, να είχε πολιτικά κίνητρα, λόγω των αριστερών ιδεών του Ιταλού ποιητή, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη, αλλά και του γεγονότος ότι ήταν ομοφυλόφιλος, σε μια εποχή κατά την οποία το δικαίωμα στην αποκάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας εθεωρείτο ακόμη ταμπού. Άλλοι υποστηρίζουν ότι φόνος του Παζολίνι θυμίζει «εκτέλεση από τη μαφία» για λόγους εκδίκησης.

Ο δικηγόρος του Πελόζι υποστηρίζει ότι «η αλήθεια βρίσκεται σε ντοκουμέντα, κρυμμένα σε τραπεζική θυρίδα» και πως «ο πελάτης του δεν βρήκε το θάρρος να την αποκαλύψει, διότι φοβόταν ότι ο ίδιος και η οικογένεια του θα μπορούσαν να γίνουν στόχος βίαιης εκδίκησης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα