28 Μαρτίου 2024 / 10:07 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:07 μμ

Ο προκλητικός Τσαβούσογλου απειλεί ξανά για την Κυπριακή ΑΟΖ

από fimotro

Νέες απειλές κατά της Κύπρου για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και κατά της Ελλάδας για το Κραν Μοντανά, εξαπέλυσε η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναχωρώντας για τα κατεχόμενα, δήλωσε πως από δω και μπρος θα υπάρξουν «άλλες διαδικασίες στην Κύπρο».

Μάλιστα, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα «έκαναν μονομερές βήμα» με τη γεώτρηση δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση. Όπως απείλησε η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός. Το σχέδιό τους είπε είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν.

Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘ΤΔΚΒ’ (σ.σ. το ψευδοκράτος) δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο
το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο» είπε μεταξύ άλλων. Ο Τσαβούσογλου συνέχισε ακόμη πιο προκλητικά: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν.

Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ε.Ε. τους ενθαρρύνει. Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί». Ακόμα, ανέφερε ότι «θα ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα».

Για να καταλήξει απειλητικά: «Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό.

Θα πάω στην ‘τδβκ’ και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε».

Τουρκικό θράσος: Παρενόχλησαν το Σινούκ του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το οποίο πήγαινε στο Φαρμακονήσι

Δεν έχει τέλος η προκλητικότητα των Τούρκων. Χθες ξεπέρασαν κάθε όριο, παρενοχλώντας το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «διπλή παρενόχληση», με το πρώτο περιστατικό να αφορά το αεροσκάφος Εμπραέρ που μετέφερε τον Προκόπη Παυλόπουλο και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενώ προσέγγιζε τη Ρόδο για προσγείωση, οι πιλότοι του ενημερώθηκαν από χειριστές τουρκικών ραντάρ ότι το προεδρικό αεροσκάφος παραβιάζει τον «τουρκικό εναέριο χώρο»!

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις αρμόδιες πηγές, το γεγονός αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Αυτό που όντως συνέβη, είναι η πρόκληση του Τούρκων, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους χειριστές του ελικοπτέρου Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο επέβαιναν, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι «η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR», παρά το γεγονός ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τα φυλάκια των ακριτικών νησιών. Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το Σινούκ που μετέφερε τον Πρόεδρο προσέγγιζε το Φαρμακονήσι, όταν οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου υποστήριξαν ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο και ζήτησαν από τον χειριστή να αλλάξει πορεία, κάτι που δεν συνέβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα