19 Απριλίου 2024 / 2:46 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:46 μμ

Ο Τσίπρας ανέλυσε στο υπουργικό τι ζητάει η Ελλάδα

από fimotro

Την παραπομπή του ζητήματος της ρύθμισης του ελληνικού χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και ενόψει και του Eurogroup της Πέμπτης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός, «εάν μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου, η πρότασή μου είναι να μην τη δεχθούμε, να μη συμφωνήσουμε [στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου] και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων. Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι ίσως η πιο κρίσιμη από την έναρξη της κρίσης. Και αυτό γιατί όπως είπε αφορά «την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, μετά από επτά χρόνια».

Επέμεινε ταυτόχρονα, πως το timing για μια οριστική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος είναι το καλύτερο «που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δεν θα ξαναβρούμε καλύτερο». Και αυτό γιατί όπως υποστήριξε, «έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους».

Επίσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει «ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών», ενώ ζήτησε να μη χαθεί άλλος χρόνος «καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί».

Τι ζητάει η Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους βασικούς άξονες των ελληνικών αιτημάτων, σημειώνοντας πως «διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους». Εξήγησε πως η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων: «Τα αναγκαία μέτρα για το χρέος, οι ρυθμοί ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα». Ως προς τον τρίτο παράγοντα υποστήριξε πως η κυβέρνηση διεκδικεί «τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη», ενώ είπε πως η Αθήνα διεκδικεί επίσης δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην πρόταση που επεξεργάζεται η γαλλική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ «Το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα