29 Μαρτίου 2024 / 7:36 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 7:36 πμ

Ο Τραμπ τα έβαλε με την Κίνα: Δεν κάνει τίποτα για την απειλή της Β. Κορέας

από fimotro

«Είμαι πολύ απογοητευμένος με την Κίνα. Οι ανόητοι προηγούμενοι ηγέτες τους επέτρεψαν να βγάλουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από το εμπόριο, ωστόσο δεν κάνουν τίποτα για εμάς με τη Βόρεια Κορέα, απλά μιλούν», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτό. Η Κίνα εύκολα θα μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα!», συμπλήρωσε.

Η νέα επίθεση του Τραμπ έρχεται μετά τη δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, την Παρασκευή, αλλά και την απειλή του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι όλη η επικράτεια των ΗΠΑ είναι στην εμβέλεια των πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, κατηγόρησε τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι είναι «βασικοί οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος» της Βόρειας Κορέας και πως για αυτό «φέρουν μια μοναδική και ειδική ευθύνη όσον αφορά την αύξηση της απειλής για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Πώς βλέπουν οι αναλυτές την κίνηση Τραμπ

 «Πιστεύω ότι τα tweet του Τραμπ είναι σε κάποιο βαθμό μπλόφα. Αλλά η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη», σχολίασε ο Λι Γιονγκχουί, ειδικός επί των διεθνών σχέσεων στο Foreign Language University του Πεκίνου.

Ο ίδιος εκτίμησε, μιλώντας στον Guardian, ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα, αργότερα φέτος, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά την ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον- Πεκίνου. Ομως, προειδοποίησε ότι η Κίνα θα πρέπει να προετοιμαστεί για δυσμενή μέτρα από τον Λευκό Οίκο στο άμεσο μέλλον.

Ο Ντάλι Γιανγκ από την άλλη, ειδικός επί της κινεζικής πολιτικής στο University of Chicago, σχολίασε ότι η Κίνα βγήκε από το στόχαστρο του Τραμπ το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της μάχης του Αμερικανού προέδρου για το Obamacare, κάτι που πλέον άλλαξε και το Πεκίνο θα πρέπει να το διαχειριστεί. «Ο πρόεδρος κάνει ξανά εξωτερική πολιτική μέσω του Twitter», πρόσθεσε.

Ομως, σημείωσε ότι οι νέες αναρτήσεις του Τραμπ είναι εν μέρει μία τακτική αποπροσανατολισμού των Αμερικανών από το Obamacare και την ήττα του και εν μέρει μία διαπραγματευτική τακτική, σχεδιασμένη ώστε να εντείνει την πίεση στο Πεκίνο σε θέματα όπως η Βόρεια Κορέα και το εμπόριο.

Παρόλα αυτά, προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει μεγάλες υποχωρήσεις των Κινέζων, που ετοιμάζονται για ένα σημαντικό πολιτικό κογκρέσο το φθινόπωρο και δεν θα ρισκάρουν να «λυγίσουν στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον».

Πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών στην κορεατική χερσόνησο

«Απαντώντας» στην τελευταία πυραυλική δοκιμή, οι ΗΠΑ έστειλαν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την κορεατική χερσόνησο.

Οι πτήσεις των Β-1Β έγιναν το Σάββατο και αποτελούσαν μια άμεση απάντηση στην πυραυλική δοκιμή της προηγούμενης ημέρας αλλά και την εκτόξευση του πυραύλου «Χουανσονγκ-14», στις 3 Ιουλίου. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Γκουάμ. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν επίσης μαχητικά της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

«Η Βόρεια Κορέα παραμένει η πιο επείγουσα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Αν απαιτηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική ισχύ, στον χρόνο και τον τόπο της επιλογής μας», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διοικητής των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, Τέρενς Τζ. Ο’Σόνεσι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα