29 Μαρτίου 2024 / 1:02 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:02 πμ

Ο Τραμπ προτίθεται να κλείσει το το φιλανθρωπικό του ίδρυμα

από fimotro

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως «η πρόθεσή του» είναι να κλείσει το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το Donald J. Trump Foundation, για να αποφύγει οποιαδήποτε «υπόνοια» σύγκρουσης συμφερόντων όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Το ίδρυμα αυτό είναι αντιμέτωπο με μια έρευνα από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης.
Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το κλείσιμο του ιδρύματος. Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, τόνισε ότι θέλει «να αποφευχθεί ακόμη και το να φανεί πως υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση (συμφέροντος) με τον ρόλο μου ως προέδρου». Έδωσε εντολή στον δικηγόρο του να κάνει τα απαραίτητα βήματα για τη διάλυση του ιδρύματος.
Καθώς απομένουν λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες ως την ορκωμοσία του την 20ή Ιανουαρίου, ο μεγιστάνας των ακινήτων από τη Νέα Υόρκη δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, από τις αχανείς διεθνείς επιχειρηματικές του πρωτοβουλίες ως το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειάς του.
Αυτή την εβδομάδα ο Τραμπ είπε πως ο γιος του, ο Έρικ, θα σταματήσει να συγκεντρώνει χρήματα για το δικό του ίδρυμα, ώστε να μην υπάρξει η υπόνοια πως οι δωρητές αγοράζουν πρόσβαση στην οικογένεια. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε πως είναι «γελοίο» και «ντροπή» το ότι το ίδρυμα του γιου του θα σταματήσει να συγκεντρώνει χρήματα από δωρεές.
Πριν από την απροσδόκητη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν είχε καλέσει τον Οκτώβριο το ίδρυμά του να σταματήσει να δέχεται δωρεές, τονίζοντας πως αυτό παραβίαζε τον νόμο στην πολιτεία, ο οποίος ορίζει ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που ζητούν δωρεές να εγγράφονται σε μια πολιτειακή υπηρεσία.
Η εντολή του Σνάιντερμαν ακολούθησε μια σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας The Washington Post κατά την οποία ενδέχεται να υπήρξαν παρατυπίες ή ακόμη και παρανομίες από μέρους του ιδρύματος: για παράδειγμα, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν χρήματα του ιδρύματος για να διευθετηθούν νομικές διενέξεις που αφορούσαν επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ.
Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε χθες πως ο Τραμπ δεν μπορεί να κλείσει το ίδρυμα διότι η έρευνα συνεχίζεται.
«Το Ίδρυμα Τραμπ τελεί ακόμη υπό έρευνα από αυτή την υπηρεσία και δεν μπορεί νομικά να διαλυθεί ωσότου η έρευνα να ολοκληρωθεί», δήλωσε η Έιμι Σπάιταλνικ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Δεν απάντησε όταν ερωτήθηκε πότε περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.
Ο Τραμπ είπε πως είναι «πολύ περήφανος» για τα χρήματα που συγκέντρωσε το ίδρυμά του, που υποστήριξε πως λειτουργούσε «ουσιαστικά χωρίς κανένα κόστος για δεκαετίες».
«Αλλά επειδή θα αφιερώσω τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στην προεδρία και το να λύσω τα πολλά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας και ο κόσμος δεν θέλω να επιτρέψω οι αγαθοεργίες να συνδεθούν με μια δυνητική σύγκρουση συμφερόντων», πρόσθεσε.
Το Ίδρυμα Τραμπ, που ιδρύθηκε το 1988, δεν διαχειρίζεται κανένα δικό του πρόγραμμα, αλλά προσφέρει ενίσχυση σε άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, όπως η Police Athletic League, που απευθύνεται σε νέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα