29 Μαρτίου 2024 / 12:54 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:54 μμ

Ο Τραμπ ενισχύει τα αστυνομικά τμήματα με στρατιωτικό εξοπλισμό!

από fimotro

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καταργούνται επίσημα οι περιορισμοί που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του στη μεταφορά πλεονάζοντος εξοπλισμού από τις ένοπλες δυνάμεις στις αστυνομικές διευθύνσεις Πολιτειών και πόλεων.

«Το Εκτελεστικό Διάταγμα 13688 της 16ης Ιανουαρίου 2015 δια του παρόντος ανακαλείται», αναφέρει το κείμενο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς είχε προαναγγείλει ότι ο Τραμπ θα υπέγραφε αυτό το διάταγμα, με το οποίο καταργούνται οι περιορισμοί που είχε θέσει ο Μπαράκ Ομπάμα στη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων, όπλων μεγάλων διαμετρημάτων, εκτοξευτήρων χειροβομβίδων και άλλου πλεονάζοντος οπλισμού σε αστυνομικά τμήματα.

Ο Ομπάμα είχε αποφασίσει να επιβάλλει περιορισμούς μετά την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, μαύρου έφηβου, από τα πυρά αστυνομικού το 2014.

«Ο καλός εξοπλισμός σώζει ζωές»

Η χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού εναντίον των διαδηλωτών στο Φέργκιουσον ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ιδίως από οργανώσεις προάσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, και τροφοδότησε τον έντονο διάλογο για τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα 1033 του υπουργείου Αμυνας για τη μεταφορά πλεονάζοντος εξοπλισμού στην αστυνομία τέθηκε σε εφαρμογή το 1990. Εκτοτε έχουν παραδοθεί σε διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις όπλα και άλλα είδη συνολικής αξίας 5,4 (και πλέον) δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Σέσιονς, το διάταγμα του Τραμπ στέλνει «ισχυρό μήνυμα: δεν θα επιτρέψουμε οι εγκληματικές δραστηριότητες, η βία και η αναρχία να γίνουν ο κανόνας» στις ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί είχαν φθάσει σε «υπερβολικό» επίπεδο, υποστήριξε ο Σέσιονς και έκανε λόγο για «ανερμάτιστες» ανησυχίες που δεν μπορούν να υποσκελίζουν «τη δημόσια ασφάλεια». «Ο καλός εξοπλισμός σώζει ζωές», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα