29 Μαρτίου 2024 / 4:11 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:11 μμ

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

από fimotro

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Τραμπ υπογράμμισε πως η απόφαση για απόσυρση από τη συμφωνία τηρεί την προεκλογική του υπόσχεση να βάλει πάνω από όλα τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων, τους οποίους αγαπάει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η συμφωνία θα μπορούσε να κοστίσει ως και 2,7 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας ως το 2025, υπογράμμισε.

«Για να εκπληρώσω το ιερό μου καθήκον να προστατέψω τις ΗΠΑ και τους πολίτες της, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα», τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως η συμφωνία του Παρισιού για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα έχει δρακόντεια οικονομικά βάρη για τις ΗΠΑ και θα επιδιώξει μια «καλύτερη συμφωνία» με δίκαιους όρους. Όπως σημείωσε αυτό θα γίνει είτε με επανεισαγωγή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού είτε με μια εντελώς νέα συμφωνία.

Επιπλέον, ο κ. Τραμπ επισήμανε το ρόλο της Κίνας στις εκπομπές αερίων, καθώς με βάση τη συμφωνία του Παρισιού η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει ελεύθερα τις εκπομπές ως το 2030. H συμφωνία αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με το κλίμα, όσο με το να αποκτήσουν άλλες χώρες οικονομικό πλεονέκτημα, τόνισε.

«Εκλέχτηκα για να εκπροσωπήσω τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», πρόσθεσε.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν «από σήμερα» την εφαρμογή όλων των μη δεσμευτικών στοιχείων της συμφωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πάντως ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οι ΗΠΑ θα είναι η πιο καθαρή και η πιο φιλική προς το περιβάλλον χώρα στη γη.

Η Ε.Ε. θα αναζητήσει νέους συμμάχους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι λυπάται βαθύτατα για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού, λέγοντας ότι θα αναζητήσει νέους συμμάχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ε.Ε. λυπάται βαθύτατα για την μονομερή απόφαση από την κυβέρνηση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομισιόν.

«Η Ε.Ε. θα ενισχύσει τις υπάρχουσες συνεργασίες της και θα επιδιώξει νέες συμμαχίες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ως τα πιο ευάλωτες νησιωτικές χώρες» πρόσθεσε.

Μέρκελ: Αναγκαία η συμφωνία για το κλίμα
Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε «αναγκαία» τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας την ικανοποίησή της ότι και κυβερνήσεις άλλων κρατών υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

Η καγκελάριος δήλωσε πως: «σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, θέλω να πω ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους όρους της συνθήκης του Παρισιού. Αυτή είναι, κατά την άποψή μου, μια αναγκαία συνθήκη», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα