19 Απριλίου 2024 / 11:58 πμ
19 Απριλίου 2024 / 11:58 πμ

Ο «πολίτης Χ» οδήγησε στη σύλληψη του Αμπουγιακούμπ σε αμπελώνα -Νεκρός και ο ιμάμης

από fimotro

Ο «Πολίτης Χ», όπως τον αποκάλεσαν οι αρχές για λόγους ασφαλείας, ειδοποίησε χθες το απόγευμα την αστυνομία ότι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οδηγός του φορτηγού που έσπειρε τρόμο και θάνατο στη Βαρκελώνη, πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τον αμπελώνα του στην πόλη Σούμπιρατς.

Μέσα σε λίγα λεπτά πάνοπλοι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και στρίμωξαν τον 22χρονο Μαροκινό στην άκρη ενός χωραφιού. Φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» ο τζιχαντιστής δέχθηκε καταιγισμό πυρών και σωριάστηκε νεκρός φορώντας ένα γιλέκο με εκρηκτικά που αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν ψεύτικο.

Σ’ αυτό το σημείο έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο οδηγός του λευκού βαν που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη

Ο θάνατός του σήμανε και το φινάλε της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης σε ισπανικό έδαφος τα τελευταία 13 χρόνια κι αφού προηγουμένως οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι 11 συνεργάτες του είτε είχαν σκοτωθεί είτε είχαν συλληφθεί.

Ο 22χρονος μακελάρης της Λας Ράμπλας, Γιουνές Αμπουγιακούμπ

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Πολίτη Χ για την αποφασιστικής σημασίας συνεργασία του στην επιχείρηση στο Σούμπιρατς. Έπαιξες σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Ένα ασθενοφόρο παραλαμβάνει το πτώμα του 22χρονου Μαροκινού τζιχαντιστή

Ο Αμπουγιακούμπ καταζητείτο από την περασμένη Πέμπτη όταν διέφυγε από της Λας Ράμπλας πεζή, προτού αρπάξει ένα αυτοκίνητο, μαχαιρώσει τον οδηγό του και το ρίξει σ’ ένα μπλόκο της αστυνομίας. Ο 22χρονος κατάφερε και πάλι να ξεφύγει και όλες αυτές τις μέρες κρυβόταν μέχρι που εντοπίστηκε απ’ τον ιδιοκτήτη του αμπελώνα.
Νεκρός και ο ιμάμης του Ριπόλ

Στο μεταξύ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο καταζητούμενος ιμάμης του Ριπόλ, ο Αμπντελακί Ες Σατί, ο οποίος θεωρείται ιδεολογικός αρχηγός του εν λόγω ισλαμιστικού πυρήνα,  σκοτώθηκε στην έκρηξη στη γιάφκα των τζιχαντιστών στο Αλκανάρ πριν την επίθεση στη Βαρκελώνη. Στην ίδια γιάφκα είχαν σκοτωθεί άλλα δύο άτομα, ενώ ετοίμαζαν βόμβες με φιάλες βουτανίου.

Έτσι από τα δώδεκα μέλη του πυρήνα, μόνον τέσσερα απομένουν ζωντανά και κρατούνται.

Πρόκειται για τους Ντρις Ουκαμπίρ, Μοχάμεντ Χούλι Χεμλάκ, Σαλάχ Ελ Καρίμπ και Μοχάμεντ Αλάα, που θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα στη Μαδρίτη (φωτογραφία El Pais).

«Η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο η αντιτρομοκρατική επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» λέει ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας Ζοζέπ Λουίς Τραπέρο.

Αυτή τη στιγμή οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό των συνδέσμων μεταξύ του ισλαμιστικού πυρήνα της Βαρκελώνης με άλλες ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες ισλαμιστών. «Είναι πιθανό να έχουμε νεότερα μέσα στις επόμενες εβδομάδες», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας.

Π

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα