24 Απριλίου 2024 / 9:58 πμ
24 Απριλίου 2024 / 9:58 πμ

Ο Ερντογάν βομβαρδίζει τις δυνάμεις του Ασαντ στο Αφριν – Γενικεύεται η σύρραξη

από fimotro

Γενικεύεται η σύρραξη στο Αφρίν: Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τον συριακό στρατό. Οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που κατευθύνονταν στην περιοχή του Αφρίν υποχώρησαν αφού δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά από το τουρκικό πυροβολικό, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Το πρακτορείο, που δεν επικαλείται καμία πηγή, ανέφερε ότι οι δυνάμεις αυτές υποχώρησαν σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Αφρίν.

“Οι φιλοκυβερνητικές τρομοκρατικές ομάδες που επιχείρησαν να προωθηθούν στο Αφρίν υποχώρησαν σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη μετά τα προειδοποιητικά πυρά” ανέφερε το πρακτορείο.

Νωρίτερα πάντως, η συριακή τηλεόραση είχε μεταδώσει ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η αυτοκινητοπομπή να μπαίνει στο Αφρίν, περνώντας από ένα φυλάκιο ελέγχου των Κούρδων.

Τα συριακά δημόσια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τους φιλοκυβερνητικούς μαχητές αφού μπήκαν στο Αφρίν για να βοηθήσουν στην απόκρουση της επίθεσης του τουρκικού στρατού.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική πολιτοφυλακή που ελέγχει το Αφρίν, επιβεβαίωσε την άφιξη των μαχητών αυτών αναφέροντας ότι η συριακή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην έκκλησή τους και έστειλε στρατιωτικές μονάδες για να βοηθήσουν στη μάχη κατά της τουρκικής επίθεσης.

“Η συριακή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στη φωνή του καθήκοντος και έστειλε σήμερα στρατιωτικές μονάδες (…) για να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της ενότητας του εδάφους και των συνόρων της Συρίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των YPG Νούρι Μαχμούντ.

Νωρίτερα σήμερα, μια αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει φιλοκυβερνητικούς μαχητές μπήκε στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν σήμερα, προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση των τουρκικών δυνάμεων που έχουν εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση διακρίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να δείχνουν τα όπλα τους και να ανεμίζουν συριακές σημαίες. Τα οχήματα που τους μεταφέρουν πέρασαν από έναν σταθμό ελέγχου που έφερε το έμβλημα μιας κουρδικής δύναμης ασφαλείας.

Σύμφωνα με ένα μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μαχητές των Λαϊκών Δυνάμεων, οι οποίοι στηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση, άρχισαν να αναπτύσσονται στην περιοχή του Αφρίν, προερχόμενοι από το Χαλέπι.

Οι μαχητές αυτοί, που σύμφωνα με τη δημόσια συριακή τηλεόραση θα βοηθήσουν να αποκρουστεί η τουρκική επίθεση στην περιοχή, μπαίνουν στο Αφρίν μέσω της διάβασης αλ Ζιγιάρα, στα βόρεια του Νουμπούλ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την είσοδο συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο Αφρίν.

“Μία Συρία, μία Συρία” ακούγονται να φωνάζουν οι άνδρες αυτοί, στο βίντεο που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση. “Ήρθαμε για να πούμε στον λαό μας στο Αφρίν ότι είμαστε ένα”, είπε ένας μαχητής, αναφερόμενος στην πάγια θέση της Δαμασκού ότι η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη και οι εσωτερικές κατατμήσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο θα πρέπει να εξαλειφθούν.

Το κρατικό πρακτορείο Sana κατηγόρησε τις τουρκικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν μια περιοχή κοντά στη διάβαση απ’ όπου πέρασαν οι μαχητές των “Λαϊκών Δυνάμεων” για να μπουν στο Αφρίν.

Ερντογάν: Θα πληρώσουν “βαρύ τίμημα”

Η αυτοκινητοπομπή των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που μπήκε στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό, διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριζε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από “τρομοκράτες” που δρουν ανεξάρτητα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Αφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές, που όπως είπε αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν “βαρύ τίμημα”.

“Δυστυχώς, αφού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”, τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν μεταβαίνει στη Ρωσία και το Ιράν για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Ρωσία και το Ιράν εντός των προσεχών ημερών προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.

“Οδεύουμε προς έναν ανθρωπιστικό κατακλυσμό” στη Συρία αν δεν γίνει τίποτα, είπε ο Λε Ντριάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Λαβρόφ: Η Μόσχα καλεί σε διάλογο Άγκυρα και Δαμασκό, αναγνωρίζοντας τις «προσδοκίες των Κούρδων»

Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία μπορεί να δισφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα που σχετίζονται με την ασφάλεια της μέσω του διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Μόσχα «αναγνωρίζει τις προσδοκίες των Κούρδων».

«Είμαστε σταθερά υπέρ του να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα, στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού, με προϋπόθεση τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου κράτους, στη δεδομένη περίπτωση της Συρίας», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ανησυχία της Τουρκίας στο πλαίσιο των όσων συντελούνται στη Συρία» και ότι «φυσικά αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες των Κούρδων».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις οποιεσδήποτε απόπειρες γίνονται για να προωθηθούν άλλες πολιτικές στο ζήτημα αυτό, στη Συρία και στην περιοχή γενικότερα, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με τα συμφέροντα του Κουρδικού λαού και προσβλέπουν στο να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι έχει υπ’ όψιν του «εκείνο το παιγνίδι το οποίο εδώ και πολύ καιρό παίζουν οι ΗΠΑ στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη», τονίζοντας ότι το παιγνίδι αυτό μοιάζει όλο και πιο πολύ με πρόκληση σε σχέση με τα γεγονότα που συντελούνται εκεί.

«Είμαι πεπεισμένος, ότι τα νόμιμα συμφέροντα που εγγυώνται την ασφάλεια της Τουρκίας μπορούν να υλοποιηθούν και να ικανοποιηθούν μέσω του άμεσου διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας» είπε ο Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι όλοι θα ταχθούν ενάντια σε περαιτέρω προσπάθειες που γίνονται να χρησιμοποιηθεί το κουρδικό ζήτημα, ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που επιδιώκουν να διατηρηθεί το χάος στην περιοχή, ο κατακερματισμός, και η κατάρρευση των κρατών που βρίσκονται σ’ αυτήν».

«Φωτιά» στο μέτωπο της Συρίας: Ο Άσαντ στέλνει στρατεύματα στο Αφρίν – Θα τους πολεμήσουμε όλους, λένε οι Τούρκοι

Οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ήδη την αποστολή στρατευμάτων στη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν, προκειμένου να βοηθήσουν τους Κούρδους που αντιμετωπίζουν την εισβολή των Τούρκων.

“Οι λαϊκές δυνάμεις θα μπουν στην Αφρίν μέσα σε λίγες ώρες”, μετέδωσε το συριακό δίκτυο, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Κούρδος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Συριακές Κουρδικές Δυνάμεις και η κυβέρνηση της Δαμασκού κατέληξαν σε συμφωνία για να μπει ο συριακός στρατός στην Αφρίν για να βοηθήσει στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων που πραγματοποιούν επιχείρηση στην περιοχή.

Αντίδραση της Τουρκίας

Εντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας με τον υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί τη Δαμασκό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

“Αν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από το PKK και την PYD (σ.σ. το συριακό κουρδικό κόμμα), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Όμως αν έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες. Αυτό ισχύει για το Αφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη”, πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αμάν της Ιορδανίας.

Η Tουρκία προειδοποιεί

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν της Συρίας θα συνεχιστούν, όπως προβλέπουν τα σχέδια της Άγκυρας.

Aυτό διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, προειδοποιώντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας θα συμβάλουν στη διαίρεση της χώρας, εάν εισέλθουν στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον, ο Μποζντάγ επισήμανε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Μανμπίτζ της Συρίας δεν θα χρειαστεί να γίνει και ότι αντιθέτως οι διαφορές για την πόλη θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Τηλεφώνημα Ερντογάν στον Πούτιν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν τη διαδικασία εγκατάστασης νέων φυλακίων επιτήρησης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι χώρες τους είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιντλίμπ και την περιοχή του Αφρίν όπου η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών που στηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες στο Καζακστάν προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα της Συρίας.

Διαψεύδουν οι Κούρδοι της Συρίας συμφωνία με Δαμασκό

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) διέψευσαν ότι σύναψαν συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου οι κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην επαρχία Αφρίν για να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

«Δεν υπάρχει συμφωνία. Το μόνο που υπάρχει είναι η έκκληση που απευθύναμε προς τον συριακό στρατό να έρθει και να προστατεύσει τα σύνορα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των YPG Νούρι Μαχμούντ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Τουρκία δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην περίπτωση που εισέλθουν στην Αφρίν, όπου διεξάγει από τον περασμένο μήνα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.

Φρίκη στη Συρία: Πάνω από 250 νεκροί από την Κυριακή το βράδυ – Γιατρός στην αν. Γούτα: Η σφαγή του 21ου αιώνα

Τουλάχιστον 45 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από νέα πλήγματα του συριακού καθεστώτος εναντίον της Ανατολικής Γούτα, έναν θύλακο ανατολικά της Δαμασκού που ελέγχεται από τους αντάρτες, ανακοινώθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Για τρίτη συνεχή ημέρα οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν τον θύλακα της Ανατολικής Γούτας, ανατολικά της Δαμασκού, που ελέγχεται από τους αντάρτες, σκοτώνοντας σήμερα μόνο τουλάχιστον 66 ανθρώπους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι εντατικοί βομβαρδισμοί της αεροπορίας και του πυροβολικού του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα από την Κυριακή έχουν αποτέλεσμα συνολικά περισσότερους από 210 αμάχους νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 60 παιδιά, σε ένα πρελούδιο μιας χερσαίας επίθεσης στον πολιορκούμενο θύλακα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 17 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή, 127 τη Δευτέρα και 66 σήμερα Τρίτη. Ακόμη 850 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί αυτές τις μέρες.

Παράλληλα έξι νοσοκομεία στον θύλακα έχουν βομβαρδιστεί το τελευταίο 48ωρο, τρία εκτός των οποίων πλέον βρίσκονται εκτός λειτουργίας και δύο σε μερική λειτουργία, δήλωσε σήμερα ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής για την κρίση στη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από τις Βρυξέλες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης Νασρ Χαρίρι, δήλωσε ότι οι εντατικοί βομβαρδισμοί συνιστούν ένα «έγκλημα πολέμου» και απήυθυνε έκκληση για άσκηση μεγαλύτερης διεθνούς πίεσης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διεκόψει την επιθετική εκστρατεία.

Μέλη των σωστικών συνεργείων τονίζουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν δημιουργήσει ένα «καθεστώς τρόμου» ανάμεσα στους πολίτες του ανταρτοκρατούμενου θύλακα, όπου τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 400.000 ζουν άνθρωποι.

Ένοπλες παρατάξεις από την περιοχή βομβάρδισαν με όλμους τη Δαμασκό σήμερα, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας 28, ανέφερε η συριακή κρατική τηλεόραση. Ο συριακός στρατός απάντησε πλήττοντας στόχους μαχητών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η Πολιτική Προστασία στην ανατολική Γούτα ανέφερε ότι αεροσκάφη έπληξαν σήμερα την Καφρ Μπάτνα, την Σάγκμπα, την Χαμουρίγιε και άλλες πόλεις.

«Τα πολεμικά αεροσκάφη δεν φεύγουν ποτέ από τον αέρα», δήλωσε ο Σιράζ Μαχμούντ, ένας εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει σπίτια, σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις..

«Βρισκόμαστε μπροστά στη σφαγή του 21ου αιώνα» δήλωσε ένας γιατρός στην ανατολική Γούτα. «Αν η σφαγή της δεκαετίας του ’90 ήταν η Σρεμπρένιτσα, τότε η σφαγή της ανατολικής Γούτα είναι η σφαγή του αιώνα», σχολίασε ο ίδιος στον Guardian και πρόσθεσε:

«Πριν από λίγο καιρό ήρθε ένα μικρό παιδί με μπλε το πρόσωπό του, που μετά βίας ανάσαινε, το στόμα του ήταν γεμάτο με άμμο. Την άδειασα στα χέρια μου. Δεν νομίζω ότι αυτά που κάνουμε εδώ υπάρχουν στα βιβλία ιατρικής. Ένα τραυματισμένο παιδί να αναπνέει με άμμο στα πνευμόνια. Παίρνεις ένα παιδί, ενός έτους, που έχει σωθεί από συντρίμμια και δεν ξέρεις ποιο είναι.

Όλες αυτές οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα, όλα είναι ανοησίες. Όπως και η τρομοκρατία. Είναι μεγαλύτερη τρομοκρατία είναι το να σκοτώνεις πολίτες με όλων των ειδών τα όπλα; Αυτό είναι ο πόλεμος; Αυτό δεν είναι πόλεμος. Είναι σφαγή».

«Οι βομβαρδισμοί ήταν ιστορικοί» δήλωσε μέλος ασφαλείας του Σωματείου Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο διαχειρίζεται δεκάδες ξενοδοχεία σε περιοχές που επικρατεί η αντιπολίτευση. « Είναι ανθρωπιστική καταστροφή με όλη την έννοια της λέξης. Ο μαζικός θάνατος των ανθρώπων που δεν έχουν τα βασικά αγαθά της ζωής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων συνολικά 1300 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το 2013, όταν ο Άσαντ έριξε αέριο σαρίν στην περιοχή.

Τώρα, μετά από επτά χρόνια επεμβάσεων από τις τοπικές και διεθνείς δυνάμεις, η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει αντί να ελαφραίνει, ενώ οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από τους Ρώσους και τους Ιρανούς επιδιώκουν νίκη με αεροπορικές επιδρομές, αντί για μία πολιτική λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα