29 Μαρτίου 2024 / 2:03 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:03 μμ

Ο δραματικός διάλογος Μέρκελ – Τσίπρα: The game is over…

από fimotro

Μπορεί στο Eurogroup της Μάλτας να επιτεύχθηκε μια καταρχήν συμφωνία που έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα από τη Μ. Δευτέρα που θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όμως για να επιτευχθεί αυτό υπήρξε πολύ παρασκήνιο και όπως φαίνεται εξακολουθεί να υπάρχει. Ειδικότερα σύμφωνα με την Realnews, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να απέστειλε μήνυμα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της κρίσιμης συνάντησης που η επικεφαλής του ΔΝΤ θα έχει με τη δεύτερη στο Βερολίνο, όπου τις διαμηνύει ότι «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία». Αν δεν υπάρξει συμφωνία και το ΔΝΤ δεν λάβει νομικές εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα για το χρέος, τότε όπως έχει διαμηνύσει η ηγεσία του στο Βερολίνο, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει η Realnews, η Αθήνα, που εξακολουθεί να μην αποδέχεται μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει το χρέος, εκτιμά πως θα «γλιτώσει» και ένα μεγάλος μέρος των μέτρων που καλείται να λάβει. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θεωρεί ως επικρατέστερο-αν όχι βέβαιο- σενάριο την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το ΔΝΤ, κατά τρόπο τέτοιο που η διοίκηση του Ταμείου θα μπορεί να αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως και να έχει, αυτό που λέγεται ότι ξεμπλόκαρε τη συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών, ήταν το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με τη Realnews.

Ο ρόλος του Γκάμπριελ
Όμως ακόμη και πριν από αυτό υπήρχε έντονο παρασκήνιο, με πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο την απειλή του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι καθημερινός συνομιλητής του Έλληνα πρωθυπουργού) ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές στη Γερμανία εάν δεν υπάρξει λύση, επικρατήσει το σχέδιο του Σόιμπλεκαι η Ελλάδα οδηγηθεί σε Grexit. Με την απειλή και το Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του Ντόναλντ Τουσκ το πρωί της Τετάρτης για Έκτακτη Σύνοδο σε περίπτωση που δεν υπάρξει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της Μάλτας, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέλαβε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου, παρεμβαίνοντας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είχε τηλεφωνική επικοινωνία κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με την Μέρκελ και την περασμένη Δευτέρα. «Κάποτε με πήρες για τον Βαρουφάκη, τώρα σε παίρνω εγώ για τον δικό σου υπουργό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας φωτογραφίζοντας τον Σόιμπλε ως υπεύθυνος του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί και μάλιστα αποδίδοντας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών «πολιτικές σκοπιμότητες». Ο πρωθυπουργός μάλιστα συνομίλησε επανειλημμένως και με τον υποψήφιο του SPD για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, τον Φρανσουά Ολάντ.

Όσον αφορά στη συνομιλία του κ. Τσίπρα με την Μέρκελ και όπως γράφει η εφημερίδα το «Έθνος» Το φως της δημοσιότητας βλέπουν άγνωστοι διάλογοι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», την τελευταία Παρασκευή του Μαρτίου στο κινητό του Αλέξη Τσίπρα ήλθε ένα μήνυμα από τον Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ ζητούσε χρόνο για να συνεχιστεί η διαδικασία της αξιολόγησης, όμως προφανώς ο Τσίπρας δεν ήθελε να τον δώσει.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επικοινώνησε και με την Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθαρίζοντας της, πως «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία».

Έπειτα ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τρεις φορές με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη ήταν την επόμενη του μηνύματος Λαγκάρντ που ζητούσε παράταση χρόνου, η δεύτερη και πλέον καθοριστική το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας και η τρίτη το απόγευμα της Τετάρτης, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός προϊδέασε ότι θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης, εφόσον το Eurogroup της Μάλτας δεν θα έδινε λύση για τη συμφωνία.

Η Μέρκελ δεν αρνήθηκε να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο και στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι και δική της επιθυμία είναι να κλείσει η αξιολόγηση.

Το δεύτερο τηλεφώνημα που είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας ήταν πολύ πιο έντονο, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται οργισμένος για τις εξελίξεις και τη στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

«Άνγκελα δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται. Ο Σόιμπλε θέλει να περάσει όλο αυτό στα χέρια του. The game is over. Το θέμα ή θα τελειώσει την Παρασκευή ή θα τελειώσει αλλιώς. Η ευθύνη είναι δική σου. Ο σχεδιασμός Σόιμπλε είναι να προκαλέσει Grexit μέσα στην προεκλογική σας περίοδο. Αυτό δεν θα το επιτρέψω», είπε ο Τσίπρας στη Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, για ακόμη μία φορά υπερασπίστηκε τον Σόιμπλε ενώ οι δυο ηγέτες πριν το κλείσουν, συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν.

Το τρίτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο έγινε μόλις είχε φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τσίπρας φέρεται να της είπε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με παιχνίδια ορισμένων πλευρών εις βάρος της Ελλάδας και εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι θα δουλέψει για λύση ως την Παρασκευή.

Το τηλεφώνημα με τη Μέρκελ το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν εκείνο που οδήγησε τον πρωθυπουργό να εκτιμήσει το βράδυ της ίδιας μέρας πως ενδεχομένως να μην χρειαστεί η Σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης.

Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του Σόιμπλε είχε δηλώσει πως στο Eurogroup θα μπορούσε να υπάρξει τεχνική συμφωνία, ενώ εκπρόσωποι της Κομισιόν άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για κλείσιμο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αίσια κατάληξη του Eurogroup στη Μάλτα και η απόφαση της επιστροφής των θεσμών. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση απομακρύνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η αντιπολίτευση, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο θα επανέλθει είτε με την τρίτη αξιολόγηση, το προσεχές φθινόπωρο, είτε με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διαπιστώσει ότι δεν πιάνει τους στόχους και θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα μέτρα αντίμετρα πρέπει να ψηφιστούν σε νομοσχέδιο «σκούπα» στη Βουλή, άλλωστε είναι προαπαιτούμενο χωρίς να είναι βέβαιο εάν θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές και κομματικές απώλειες. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως μετά την ψήφιση των μέτρων θα κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ στο τραπέζι θα μπει και το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα γίνουν κινήσεις από τον Πρωθυπουργό για τη βελτίωση του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται και «διορθωτικός ανασχηματισμός» ίσως και στην αρχή του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα