19 Απριλίου 2024 / 11:56 μμ
19 Απριλίου 2024 / 11:56 μμ

Ο Αρείος Πάγος αναίρεσε το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

από fimotro

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης μετά την αναίρεση από τον Αρειο Πάγο του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, ο Αντεισαγγελέας του Α.Π. Χαρ. Βουρλιώτης αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν ήταν τρεις ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό ρόλο) γεγονός που προκάλεσε μεγάλη τριβή μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα ο Βλ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η δόση δεν θα εκταμιευτεί αν δεν αρθεί η εκκρεμότητα.

Η δημοσιοποίηση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη προκάλεσε εκνευρισμό, καθώς επισημάνθηκε πως είχε ήδη ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, όπως άλλωστε είχε ψηφιστεί και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Το σκεπτικό
Ο κ. Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση, για την οποία είχαν υποβάλλει αίτημα δικηγόροι της υπόθεσης, καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».

Σύμφωνα άλλωστε με διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Η αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα