16 Απριλίου 2024 / 10:31 πμ
16 Απριλίου 2024 / 10:31 πμ

Ούτε το 10% των προσφύγων δεν έχει μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα!

από fimotro

«Σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου, πρόσφυγες οι οποίοι αιτούνται άσυλο στη Γερμανία θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην πρώτη χώρα όπου εισήλθαν στην Ευρώπη. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα. Εντούτοις, λόγω σχετικών αποφάσεων δικαστηρίων έχει απαγορευτεί, επειδή υπάρχουν προβλήματα στο εκεί σύστημα παροχής ασύλου. Το Δεκέμβριο όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε στα κράτη-μέλη να επιστρέψουν αυτήν την άνοιξη στην κανονική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Δουβλίνου. Την έκκληση αυτή η γερμανική κυβέρνηση θέλει να την εισακούσει. Το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι από τις 15 Μαρτίου θα μπορούν να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα και η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων θα πρέπει να επεξεργαστεί την ανάλογη πρότασή του. Σημαίνει αυτό ότι όλα θα είναι εντάξει και η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο στο θέμα των προσφύγων; Όχι», απαντά ο συντάκτης της Sueddeutsche Zeitung.

«Η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης είναι καταρχάς -όπως ακριβώς και εκείνη της Κομισιόν- απλώς μια δήλωση προθέσεων, η οποία πρέπει να εξηγηθεί και πολιτικά: Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ενδιαφέρονται για μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, βασισμένη σε περισσότερη αλληλεγγύη. Αποφασιστικότερης σημασίας είναι όμως το αν τα δικαστήρια, στα οποία θα προσφύγουν μετά βεβαιότητος οι μέλλοντες να απελαθούν, έχουν την ίδια γνώμη. Η Κομισιόν παραπέμπει, βέβαια, στην πρόοδο η οποία έχει γίνει στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια της Ε.Ε. δημιουργήθηκαν σε πέντε ελληνικά νησιά κέντρα υποδοχής και σε ολόκληρη τη χώρα εγκαταστάσεις για 60.000 πρόσφυγες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν όμως ακόμα προβληματικές τις συνθήκες και αυτό όχι μόνο λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η επεξεργασία των αιτήσεων παροχής ασύλου στην Ελλάδα διαρκεί ακόμα πολύ καιρό», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας του Μονάχου.

Για το ίδιο θέμα, η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες PRO ASYL επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται η απόφαση η οποία ελήφθη προ ενός έτους για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ούτε το 10% εκ των 63.000 προσφύγων οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα δεν έχουν μετεγκατσταθεί σε άλλες χώρες-μέλη, σημειώνει και γι’ αυτό ζητά από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν να θέσουν ένα τέλος στα βάσανα των αναζητούντων προστασία ιδίως στα ελληνικά νησιά. Αντί να στέλνονται άνθρωποι από τη Γερμανία πίσω στην Ελλάδα σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις χιλιάδες των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα να συνεχίσουν νόμιμα το ταξίδι τους, σημειώνει η οργάνωση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα