25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Ούτε… σεντ στην τσέπη του Μαρινάκη!

από fimotro

Πολλά έχουν ακουστεί και πολλά έχουν γραφτεί. Πόσες φορές δεν έχει πέσει στα χέρια σας ένα δημοσίευμα ότι “ο Μαρινάκης τα τσέπωσε από την πώληση του Μιλιβόγεβιτς και του κάθε Μιλιβόγεβιτς” ή “έβγαλε ένα σωρό λεφτά από τον Ιντέγε και τον κάθε Ιντέγε”; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του contra.gr, το τελευταίο διάστημα υπήρχαν κάποια ρεπορτάζ που με… μπακαλίστικο τρόπο έβγαζαν μία εικόνα προς τα έξω ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι μία κερδοφόρος επιχείρηση! Ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ενδεχομένως να έχει “φουσκώσει” και τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Λες και ο άνθρωπος ζει από το ποδόσφαιρο και όχι από τη ναυτιλία.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετά δημοσιεύματα που θέλουν τον Ολυμπιακό να έχει ένα σωρό έσοδα. Ναι, πράγματι για τα δεδομένα της κατάστασης της χώρας, τα έσοδα είναι αρκετά. Απλώς τα έξοδα είναι ακόμα περισσότερα και αυτό είναι που προκαλεί εντύπωση: Ότι για τα έξοδα δεν γίνεται καμία κουβέντα!

Λες και οι “ερυθρόλευκοι” δεν πληρώνουν ομάδες για αγορές παικτών, δεν πληρώνουν συμβόλαια, δεν πληρώνουν υπαλλήλους, δεν πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικά ταμεία, δεν πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά για το Καραϊσκάκη, το Ρέντη, τις ακαδημίες και ένα σωρό άλλα θέματα της καθημερινότητας…

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έσπευσε να ενημερώσει με επίσημα χαρτιά (και όχι μπακαλόχαρτα) τον Τύπο για το τι ισχύει πραγματικά με τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου. Αφορμή στάθηκε το τελευταίο “κύμα” ρεπορτάζ ότι δεκάδες εκατομμύρια έχουν “εισρεύσει” στα ταμεία της ΠΑΕ, αλλά η διοίκηση αντί να τα επενδύσει, προτιμάει να τα βάζει στην τσέπη! Τα επίσημα χαρτιά των οικονομικών στοιχείων δείχνουν ότι το μόνο που έχει καταλήξει όλα αυτά τα χρόνια στην τσέπη του Μαρινάκη από την ενασχόλησή του με τον Ολυμπιακό, δεν είναι τίποτε άλλο από… αέρας κοπανιστός. Ούτε σεντ δηλαδή!

Η ΠΑΕ λοιπόν δια του διευθύνοντα συμβούλου (και ειδικού επί των οικονομικών) Γιάννη Βρέντζου και των Μιχάλη Κουντούρη – Γιώργου Παύλου, παρουσίασε στον Τύπο τους ισολογισμούς του συλλόγου/εταιρίας, οι οποίοι βεβαίως ούτως ή άλλως είναι δημοσιευμένοι. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ελεγμένα από τον διεθνή οίκο “Deloitte”. Επίσης, κάθε χρόνο όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια της ΕΠΟ και της UEFA, αλλά και των αρμόδιων οικονομικών αρχών. Ελέγχθηκαν μέχρι και από την PwC, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου στον κόσμο!

ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ
Με επίσημα έγγραφα λοιπόν, ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν πήρε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ έβαλε κάτι παραπάνω από 60εκ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται το ποσό που έχει επενδυθεί για το Καραϊσκάκη ή για τις βελτιώσεις των εγκαταστάσεων του Ρέντη. Κι εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πλέον το προπονητικό κέντρο δεν ανήκει στον Μαρινάκη ή σε οποιονδήποτε άλλον ιδιώτη. Ανήκει πλέον στην ΠΑΕ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ο Μαρινάκης ξυπνήσει μία μέρα και πει “φεύγω από τον Ολυμπιακό”, το Ρέντη θα παραμείνει στον σύλλογο. Δεν είναι ιδιοκτησίας Μαρινάκη παρά το γεγονός ότι έχει σκάσει ένα σωρό χρήματα για να το μετατρέψει σ’ ένα “στολίδι”.

Το καλοκαίρι του 2010 λοιπόν ο Μαρινάκης παρέλαβε έναν Ολυμπιακό με χρέη άνω των 40εκ. ευρώ. Σε αυτά προσθέστε ότι προέκυψε ένα επιπλέον έλλειμμα πάνω από 40εκ. ευρώ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε Champions League και επίσης ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στα προκριματικά του Europa League. Αυτό σημαίνει ότι από την UEFA δεν μπήκε τίποτα στα ταμεία του Ολυμπιακού.

Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, με επίσημα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ο Ολυμπιακός του 2010 ήταν σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από την ΑΕΚ του 2013 που έφτασε στο σημείο να υποβιβαστεί και από τον Παναθηναϊκό που παρέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος το 2012.

Μέσα σ’ όλα θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι τις μεταγραφές που έγιναν, την έλευση του Βαλβέρδε, αλλά και το “σπάσιμο” συμβολαίων όπως του Όσκαρ, του Μαρέσκα, του Ντάρμπισιρ. Δεν είχαν φύγει τσάμπα όλοι αυτοί…

ΣΤΑ 70 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΤΗΣΙΩΣ
Πάμε τώρα στο ζουμί. Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά που σας γράφουμε είναι με επίσημα έγγραφα, με ισολογισμούς και οικονομικά στοιχεία που έχουν κατατεθεί σε ΕΠΟ, UEFA και στις αρμόδιες αρχές. Επίσης, το σημαντικότερο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΡΚΩΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.

Η παρουσία του ορκωτού λογιστή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΠΑΕ διαχειρίζεται πολλά δεκάδες εκατομμύρια και όπως σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έτσι και στον Ολυμπιακό ο καθημερινός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων είναι – βάσει νόμου – υποχρεωτικός .

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός λοιπόν από το 2010 μέχρι σήμερα, την εποχή Μαρινάκη δηλαδή, παρουσιάζει εδώ και 7 χρόνια μόνο ζημίες που ετησίως καλύπτονται από τον ίδιο. Είναι τα χρέη των 40εκ. ευρώ, η “τρύπα” λόγω μη παρουσίας στο Champions League την πρώτη χρονιά, αλλά και των ετήσιων εξόδων (λειτουργικών και όχι μόνο) που κάθε φορά είναι περισσότερα από τα έσοδα.

Με μπακαλίστικο τρόπο κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο διάφορα ποσά ότι εισέπραξε ο Ολυμπιακός από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα ακούστηκε για περίπου 60 εκ. ευρώ! Σύμφωνα με τα επίσημα χαρτιά που παρουσίασαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ, οι πωλήσεις των παικτών την τελευταία διετία (2015-16 και 2016-17) έφεραν στα ταμεία περίπου 50 εκ. ευρώ. Αυτά είναι τα έσοδα. Τα έξοδα για αγορές και δανεισμούς παικτών φτάνουν στα 34 εκ. ευρώ.

Αυτομάτως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Ολυμπιακός έχει κέρδος 16 εκ. ευρώ. Αμ δε… Περίπου 2 εκατ. ευρώ είναι τα ποσοστά της ΕΠΟ και φυσικά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις προμήθειες των μάνατζερ για την πραγματοποίηση των μεταγραφών. Το πολύ δηλαδή να μένει ένα… δεκάρικο, δηλαδή από πέντε εκατομμύρια κάθε χρόνο την τελευταία διετία. Αυτό το δεκάρικο λοιπόν χρησιμοποιήθηκε άμεσα για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΠΑΕ, αλλά και να “φαγωθεί” και η συνολικά χασούρα που έχει προκύψει από τις ζημίες της τελευταίας επταετίας που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός.

Για να μην σας κουράζουμε πολύ με τα ποσά, θα αναφέρουμε το εξής: ετησίως τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ φτάνουν σε πάνω από 70εκ. ευρώ! Συγκεκριμένα, τα 45εκ. είναι το κόστος των παικτών, γύρω στα 9εκ. ευρώ οι προπονητές και οι υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, περίπου 2,5εκ. ευρώ η χρήση του Καραϊσκάκη, περίπου 3εκ. Ευρώ η συντήρηση και τα έργα στο Ρέντη, περίπου 2-3 εκ. ευρώ κοστίζουν οι Ακαδημίες, υπάρχει η ενίσχυση στον Ερασιτέχνη που είναι περίπου 1,5-2 εκατ. ευρώ.

Επίσης σε όλα αυτά υπολογίστε και τις φιλανθρωπικές δράσεις με πιο τρανταχτό παράδειγμα τη UNICEF που το ποσό είναι πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος υπάρχουν και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα όπως ξενοδοχεία, ταξίδια, τσάρτερ, έξοδα αγώνων κλπ. Α, και μέσα σ’ όλα οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Για την ιστορία, την τελευταία επταετία το κράτος έχει εισπράξει 110εκ. ευρώ από τον Ολυμπιακό!

Τα έσοδα ναι μεν έρχονται από τις πωλήσεις παικτών, αλλά το θέμα είναι ότι πλέον δεν έρχονται από άλλους παράγοντες που στο παρελθόν έπαιζαν σημαντικότατο ρόλο. Π.χ. το 2010 ο Ολυμπιακός εισέπραττε κοντά στα 20εκ. Ευρώ από τα εισιτήρια. Τώρα μετά βίας εισπράττει γύρω στα 6εκ. Γενικότερα τα οργανικά έσοδα της ΠΑΕ λόγω και της κατάστασης στη χώρα με τις αυξήσεις του ΦΠΑ έχουν οδηγήσει αναγκαστικά στη μείωση των εισιτηρίων, των τηλεοπτικών, των διάφορων χορηγών.

Με λίγα λόγια, η ΠΑΕ έχει έξοδα 70 εκ. ευρώ ετησίως και παρά τις πωλήσεις ακόμα και πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών με υψηλό αντίτιμο, το ταμείο στο τέλος είναι πάντοτε… μείον!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ FINANCIAL FAIR PLAY
Επισήμως λοιπόν ο ισολογισμός της ΠΑΕ τη χρήση 2015-16 αναφέρει ότι οι ζημίες ήταν γύρω στα 8.524.202 ευρώ! Σε μία χρονιά μάλιστα που ο Ολυμπιακός είχε εισπράξει 34εκ. Ευρώ από το Champions League. Το σύνολο λειτουργικών εσόδων ήταν στα 60.374.348 ευρώ και το κέρδος από πωλήσεις ποδοσφαιριστών λίγο κάτω από 8εκ. ευρώ. Συνολικά είχε 68 εκατομμύρια έσοδα για την περσινή σεζόν. Τα λειτουργικά έξοδα ήταν στα 74.939.080 ευρώ (ας πούμε 75εκ. Ευρώ). Μαζί με τους φόρους λοιπόν η ζημία χρήσεως ανέρχεται στα 8.524.202 ευρώ! Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε έχοντας ο Ολυμπιακός και την οικονομική ενίσχυση από το Champions League.

Αναλογιστείτε τι θα γινόταν φέτος αν δεν προέκυπταν οι πωλήσεις των Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε. Κι εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και το εξής: Υπάρχει και το Financial Fair Play της UEFA που… μπακαλίστικα θέλει τις ομάδες να είναι “ίσα βάρκα-ίσα πανιά”.

Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν προχωρούσε σε αυτές τις πωλήσεις (σ.σ. και οι ποδοσφαιριστές πίεσαν με τον τρόπο τους να φύγουν, αφού τους προσφέρονταν από Αγγλία και Κίνα φοβερά συμβόλαια), τότε θα τελούσε υπό καθεστώς επιτήρησης από την UEFA στα πλαίσια του F.F.P.Θα εμφάνιζε για τη φετινή σεζόν ζημίες κοντά στα 35 εκ. ευρώ και μετά… τρεχάτε ποδαράκια μου!

Η τρέχουσα σεζόν ακόμα και με τις πωλήσεις των Λούκα και Ιντέγε, θα παρουσιάσει πάλι ζημίες κοντά στα 10εκ. ευρώ, ένα ποσό που τέλος πάντων είναι στα επιτρεπόμενα όρια για να μην μπει ο Ολυμπιακός σε καθεστώς επιτήρησης για το F.F.P. Μία ζημία φυσικά που θα καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τον Μαρινάκη.

Αυτή είναι η οικονομική κατάσταση στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και σε λίγους μήνες θα δημοσιευτεί ο ισολογισμός και της σεζόν 2016-17 κι εκεί θα διαπιστώσετε αυτά που σας αναφέρουμε παραπάνω. Ότι και εφέτος το πρόσημο θα είναι αρνητικό. Πάλι ζημίες δηλαδή και πάλι θα αναγκαστεί ο Μαρινάκης να καλύψει μόνος του την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα