20 Απριλίου 2024 / 1:17 μμ
20 Απριλίου 2024 / 1:17 μμ

Ουραγός η Ελλάδα σε δαπάνες για Ερευνα και Ανάπτυξη

από fimotro

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας του ΟΟΣΑ για επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη βρίσκεται η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2015, η χώρα μας αφιερώνει το 1% του ΑΕΠ της στην Έρευνα και βρίσκεται στην 32η θέση. Η χώρα μας μάλιστα βρέθηκε σε αυτή τη θέση έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις της σε σχέση με το παρελθόν. Το ίδιο περίπου ποσοστό του ΑΕΠ αφιερώνει η Πολωνία (η οποία είναι μία θέση μετά από εμάς στην 33η) και η Τουρκία (η οποία είναι στην 34η θέση). Μια θέση ψηλότερα από την Ελλάδα στην 31η βρίσκεται η Ρωσία επενδύοντας το 1,1% του ΑΕΠ της σε έρευνα και ανάπτυξη.
Το Ισραήλ -μετά από δύο χρόνια στη δεύτερη θέση- ξεπέρασε οριακά τη Νότια Κορέα και έγινε η χώρα που επενδύει το μεγαλύτερο στον κόσμο ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D), φθάνοντας το 4,25%. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι εξής χώρες: Ν. Κορέα αφιερώνοντας το 4,23% του ΑΕΠ, Ιαπωνία (3,5%), Σουηδία (3,3%), Αυστρία (3,1%), Ελβετία (3%), Δανία (3%), Γερμανία (2,9%), Φινλανδία (2,9%) και ΗΠΑ (2,8%).
Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε το 2015 σε 2,4% του ΑΕΠ (όσο και το 2014), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 2%, πράγμα που δείχνει τη σχετική υστέρηση της Ευρώπης. Η συνεχώς ανερχόμενη Κίνα αφιερώνει περίπου το 2,1% του ΑΕΠ της, ποσοστό που στοχεύει να αυξήσει στο 2,5% έως το 2020.
Για τις χώρες στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης, το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών κατευθύνεται στην εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και ένα μικρότερο τμήμα στη βασική έρευνα (περίπου το 0,4% στο Ισραήλ και το 0,7% στη Ν. Κορέα).
Το ποσοστό των δαπανών που χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις με δημόσιους πόρους, εμφανίζει συνεχή μείωση μετά το 2010, πέφτοντας από το 31% στο 27% το 2015, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των ιδιωτικών επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη έχει πλέον αυξηθεί σε 69%.
Για το 2016, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια μάλλον στασιμότητα στις δαπάνες για την Έρευνα, με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν αύξηση και την Ιαπωνία μείωση.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης προανήγγειλε κατά την 83η Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Αλεξανδρούπολη, πρόσθετους πόρους ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ κατά την επόμενη τριετία στο ακαδημαϊκό οικοσύστημα για την στήριξη της Έρευνας.
Μάλιστα παρουσίασε στους πρυτάνεις σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και του ΥΠΠΕΘ για τη δημιουργία Υπερταμείου Συμμετοχών, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του Ελληνικού Δημοσίου όπου οι ελάχιστοι διαθέσιμοι πόροι του είναι στην παρούσα φάση 260 εκατ. ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά με την προσέλκυση πρόσθετων κεφαλαίων από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές, προσφέροντας μόχλευση της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα