28 Μαρτίου 2024 / 10:54 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:54 μμ

Οργή λαού στη Λέσβο για την επίσκεψη Τσίπρα

από fimotro

Στο… αποστειρωμένο περιβάλλον που του προσέφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις και οι αποκλεισμοί δρόμων στη Λέσβο, σε απόσταση ασφαλείας από τους περίπου 5.000 διαδηλωτές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βίωσε χθες το κλίμα που επικρατεί στη Λέσβο και κατ’ επέκταση στη χώρα.

Οργή λαού στη Λέσβο για την επίσκεψη Τσίπρα – Σοβαρά επεισόδια στο νησί

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Τελωνείου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μεταξύ ομάδας νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο.

Περίπου στις 8:30 το βράδυ μία ομάδα επιχείρησε να προσεγγίσει τον χώρο της εκδήλωσης. Αλλά οι αστυνομικοί ήταν σε ετοιμότητα και έκαναν χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού για να τους απωθήσουν. Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με φωτοβολίδες, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από λίγο με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Οι νεαροί προσπάθησαν να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Σοβαρά επεισόδια στο τελωνείο Μυτιλήνης

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί ένταση όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πάνε προς το σημείο όπου ήταν σε εξέλιξη η ομιλία Τσίπρα, για να επιδώσουν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, αλλά τους απώθησαν αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με φωτοβολίδες, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Κάτοικοι και φορείς της Λέσβου διαδήλωσαν από νωρίς το απόγευμα ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα και επιπλέον να μη γίνει καμία αύξηση στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ από το 17% που είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου στο 24%.

Από την πλευρά τους ιδιοκτήτες καταστημάτων κράτησαν κλειστά τα καταστήματά τους για να εκδηλώσουν με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ένταση στην πορεία στην Λέσβο κατά την ομιλία Τσίπρα [εικόνες & βίντεο]

Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να υποβαθμίσει την ένταση και την έκταση των μέτρων ασφαλείας για την πρωθυπουργική επίσκεψη οι φωτογραφίες αποτελούν την απόδειξη της κινητοποίησης: Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι με κλούβες των ΜΑΤ και με κορδέλες, δυνάμεις της Ασφάλειας βρίσκονται παντού στην πόλη.

Σημειώνεται ότι επί τόπου βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και άλλες πόλεις, κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και ειδικών της ΕΛΑΣ για τις τηλεπικοινωνίες.

Τα ψέματα και οι υποσχέσεις του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εξήγησε ποτέ γιατί ενώ από βήματος μίλησε υπέρ της ανάγκης του διαλόγου και της συμμετοχής και έψεξε όσους του γύρισαν την πλάτη και δεν συμμετείχαν στο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική, τη φορολογική αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, είχε δώσει εντολή στην Αστυνομία να μην περάσει η επιτροπή των διαδηλωτών για να του παραδώσει το ψήφισμά της.

Με διαστρεβλώσεις, ψέματα, εντυπωσιασμούς και υποσχέσεις, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει μία άλλη πραγματικότητα, υποκρινόμενος ότι δεν γνώριζε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους τα καταστήματα ήταν χθες στη Λέσβο κλειστά σε ποσοστό 100% και οι άνθρωποι στους δρόμους.

Επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι των επαγγελματιών με τη ρήτρα νησιωτικότητας, για την οποία πάντως παραδέχθηκε ότι δεν είναι υποκατάστατο της νησιωτικής πολιτικής, ενώ σε αντίθεση με τα non paper του Μαξίμου καθ’ όλες τις προηγούμενες ημέρες που χαρακτήριζαν ακροδεξιούς τους αντιδρώντες κατοίκους στην αβάσταχτη φορολογική πολιτική και την απελπιστική κατάσταση στη Μόρια και τους άλλους καταυλισμούς προσφύγων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν είναι όλοι τους ακροδεξιοί και δεν πρέπει να τους χαρίσουμε στην Ακροδεξιά». Αναφέρθηκε πάντως για άλλη μία φορά στην πρόθεσή του να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, σε μία περίοδο που ολόκληρη η ελληνική κοινή γνώμη συζητά για τις πρόωρες εκλογές…

Ο κ. Τσίπρας, ενδεικτικά, ανέφερε ότι:

1. Τα φορολογικά μέτρα που πλήττουν τους νησιώτες και όλους τους Ελληνες δήθεν δεν επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή του αλλά από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τους θεσμούς. Η πραγματικότητα, όπως την έχουν περιγράψει ξεχωριστά τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ, είναι ότι οι υπέρμετροι φόροι που επιβλήθηκαν με το αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο ήταν επιλογή της κυβέρνησης και μόνο. Ο κ. Τσίπρας προφανώς νομίζει ότι οι πολίτες δεν έχουν ακούσει τόσο τον κ. Τσακαλώτο όσο και τον κ. Χουλιαράκη να έχουν παραδεχθεί δημοσίως από το βήμα της Βουλής ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

2. Το προσφυγικό έχει πάψει να επιδρά αρνητικά στη ζωή των νησιών του Βορείου Αιγαίου και στον τουρισμό, καθώς τα στοιχεία του 2017 και οι προβλέψεις για το 2018 δείχνουν ότι σε νησιά όπως η Χίος, η Σάμος αλλά και η Λέσβος ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο.

3. Η «καθαρή έξοδος» είναι προ των πυλών και ότι μετά την «έξοδο» από το Μνημόνιο θα αποκατασταθούν φορολογικές αδικίες και θα αποκατασταθεί το κοινωνικό κράτος, λες και δεν είχε ακούσει λίγες ώρες πριν τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ότι η κυβέρνηση δεν θα διεκδικήσει την αναβολή των ψηφισμένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. νέων μειώσεων στις συντάξεις από 1ης/1/2019.

4. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν ανάγκη και ποτέ δεν επεδίωξαν τη στήριξη των ολιγαρχών, τη στήριξη των σαλονιών και των μεγάλων συμφερόντων, αλλά μόνο τη στήριξη των ανθρώπων του μόχθου. Ηταν μία έμμεση αναφορά του στην τωρινή κόντρα με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, για τον οποίο ωστόσο non paper του Μαξίμου έχει επιβεβαιώσει τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Μαρινάκη.

«Βόμβα» Τσακαλώτου

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε άλλη μία «βόμβα» στο αφήγημα του Μαξίμου, αυτή τη φορά στις υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης μέτρων που η κυβέρνηση έχει ψηφίσει εδώ και ένα χρόνο. Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει, «σε αυτή τη φάση τουλάχιστον», να μη μειωθούν οι συντάξεις από 1ης/1/2019, όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει ψηφιστεί. «Το ακούμε, αλλά δεν είναι η ώρα για αυτή τη συζήτηση», είπε, επί λέξει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι «στοχοπροσηλωμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος».

«Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ μιλώντας για το ρόλο των θεσμών μετά τον Αύγουστο δήλωσε ότι «μετά το πρόγραμμα, θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα», προσθέτοντας ότι «οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα