25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Ορατές οι ελλείψεις στα νησιά από την απεργία της ΠΝΟ

από fimotro

Ορατές έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες ελλείψεις νωπών προϊόντων, καυσίμων αλλά και φαρμάκων στην αγορά κυρίως των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας ενώ «δεμένα» θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής μετά τη χθεσινή απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει σε νέα 48ωρη απεργία. Η απεργία των ναυτεργατών έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα ανεφοδιασμού πρώτων ειδών ανάγκης στα σούπερ μάρκετ, με τις πρώτες ελλείψεις να σημειώνονται ήδη από την Τετάρτη, κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πριν τη συνεδρίαση της ΠΝΟ, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής σε ανοιχτή επιστολή του προς την Ομοσπονδία, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης της φορολογίας στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών. Επίσης κάλεσε τους ναυτεργάτες σε νέα συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου. Διαβεβαιώσεις ότι δεν αλλάζει η φορολόγηση των ναυτικών, έδωσε χθες από τη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος διέψευσε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και με στόχο να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2018 πρότεινε στους Θεσμούς το μέτρο αυτό,. Λίγο αργότερα σε έκτακτη συνέντευξη ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ναυτικών ούτε το 2016, ούτε το 2017, ούτε το 2018. «Δεν υπάρχει λόγος για συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ και αυτή βασίζεται σε φανταστικά αιτήματα» κατέληξε
Έντονα τα προβλήματα
Δεν είναι λίγα τα νησιά που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας με τα αποθέματα σε πολλά από τα βασικά αγαθά, ανάμεσα στα οποία φάρμακα, νερό αλλά και καύσιμα να φτάνουν σε οριακό επίπεδο ή και να εξαντλούνται με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί.
Χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, με νέα επείγουσα επιστολή του, προς τον υπουργό Ναυτιλίας ζήτησε την ενεργοποίηση άμεσα όλων των νόμιμων διαδικασιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας από και προς την Κρήτη, στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας Χανίων.
Στην επιστολή επισημαίνει ότι από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ οξύνονται τα προβλήματα καθώς στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια του νησιού, Ηρακλείου και Σούδας, όπου παραμένουν δεκάδες φορτηγά με χιλιάδες τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τα οποία εγκαίρως θα πρέπει να παραδοθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Και ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, επισημαίνει ότι «η διαρκούσα επί μέρες απεργία της ΠΝΟ αρχίζει να στερεί από την ευρύτερη Σαμιακή κοινωνία και από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες βασικά ήδη διατροφής, είδη πρώτης ανάγκης» και ζητά από τον κ, Κουρουμπλή να παρέμβει, χωρίς να παραγκωνίζονται τα δικαιώματα των απεργών.
Να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τα νησιά του βορείου Αιγαίου ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας και η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.
Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και το νοσοκομείο της Κέρκυρας, από την ερχόμενη εβδομάδα, κρούει ο διοικητής του, Φοίβος Κακαβίτσας. Σημαντικό πρόβλημα ανεφοδιασμού πρώτων ειδών ανάγκης έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα σούπερ μάρκετ στο νησί. Σοβαρές ελλείψεις έχουν αρχίσει να παρατηρούνται στα φρέσκα προϊόντα και στην αγορά της Ρόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα