24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Ομολογία Μαρδά στο “Ακραίως” ότι έγιναν και επί ΣΥΡΙΖΑ περικοπές στις συντάξεις

από fimotro

«Ορισμένες συντάξεις μειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας» παραδέχθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο υπεραμύνθηκε: «Γνωρίζετε τι αγώνας δόθηκε το 2015 για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Οι χαμηλές συντάξεις 600-700 ευρώ αγγίχτηκαν πολύ λίγο. Σε σπάνιες οι περιπτώσεις έγιναν μειώσεις 35%. Γνωρίζουμε την κατάσταση με τους συνταξιούχους, αλλά να προσδιορίζουμε το μέγεθος».

Όσο για τις επερχόμενες μειώσεις που έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από το 2019, ο κ. Μάρδας έκανε λόγο για… «κάποιες δεσμεύσεις. Υπάρχει μια μείωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2019, την προσαρμογή με την προσωπική διαφορά. Το ανώτατο όριο μείωσης είναι το 18%. Δουλειά μας είναι να απαλύνουμε αυτό το βάρος, ανάλογα με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Πράγματα που παίρνουμε μπορούμε να τα δώσουμε πίσω».

Για τις προσπάθειες αλλαγής του ασφαλιστικού από τον κ. Γιαννίτση, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε «Για την πολιτική Γιαννίτση την κύρια επίπτωση τη φέρουν τα κραταιά κόμματα εκείνης της περιόδου. Δεν είχε τόσο μεγάλη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ τότε», είπε, ενώ διαφώνησε με τον βουλευτή της ΝΔ, Γ. Βρούτση, που ισχυρίστηκε ότι με την πολιτική που είχε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα χρειάζονταν άλλες περικοπές από το 2014 και μετά.

«Το mail Χαρδούβελη το αποκάλεσε ο Τόμσον, Μίκυ Μάους, δεν θα τη γλύτωνε η χώρα. Αν όσα λένε είναι αλήθεια θα έκλεινε η αξιολόγηση τον Οκτώβρη και δεν θα φτάναμε στον Γενάρη. Η σημαία μας ήταν να αλλάξει η στρατηγική επιλογή εκείνη και να πάμε σε μια άλλη πολιτική. Η προσπάθεια έγινε. Οδηγηθήκαμε σε εκλογές, ήταν πιο έντιμο να πάμε στο λαό, καθώς δεν προσεγγίσαμε τους στόχους που βάλαμε. Η 13η σύνταξη, ο κατώτατος μισθός, ήταν στόχοι μας, επιδιώξαμε να εφαρμόσουμε αλλά δεν καταφέραμε. Από τα 86 δισ. ευρώ που λέει ο Ρέγκλινγκ ότι στοίχισε η διαπραγμάτευση του 2015, τα 57 ήταν προηγούμενα δάνεια, που έπρεπε να επιστρέψουμε».

Τέλος ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι συμφωνεί με την αξιολόγηση «πρέπει να γίνεται. Και στο Πανεπιστήμιο έχουμε και είναι σωστό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα