24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Οι τράπεζες μοιράζουν ξανά χρήμα στους μετόχους

από fimotro

Αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης των μερισμάτων παγκοσμίως, χάρη στην πιο ομοιογενή οικονομική ανάπτυξη και στην αναβίωση των πληρωμών από τον τραπεζικό τομέα, μετά τα stress tests ετών που «έτρωγαν» από την κερδοφορία.

Τα καθαρά μερίσματα -που εξαιρούν ειδικά μερίσματα και προσαρμόζονται βάσει διακυμάνσεων στις ισοτιμίες και άλλων παραγόντων- αυξήθηκαν κατά 7,2% τους τρεις μήνες μέχρι τα τέλη Ιουνίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Πρόκειται για τις ισχυρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις από τα τέλη του 2015 και μετά, επισημαίνουν οι Financial Times.

Η άνοδος οδηγήθηκε κατά ένα μέρος από την «πιο συγχρονισμένη» παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση Global Dividend Index της Janus Henderson. Πέρυσι, τα χαμηλά κέρδη και η αβεβαιότητα που περιέβαλε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, επέφεραν μια απότομη επιβράδυνση στην αύξηση των μερισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιέζονται πτωτικά τα συνολικά νούμερα.

Ωστόσο το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς τα μερίσματα αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές, με αποτέλεσμα να σημειώσουν συνολική ετήσια άνοδο 5,4%.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ υποστηρικτική για τα εταιρικά κέρδη και τα μερίσματα αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Alex Crooke της Janus Henderson σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Στο τρίμηνο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιστοίχισαν στη μισή αύξηση των μερισμάτων παγκοσμίως, αναφέρει η έκθεση, με τα μερίσματα των τραπεζών να ενισχύονται σχεδόν 9% σε ετήσιους όρους, στα 58,4 δισ. δολάρια.

Ο τομέας «συνέχισε να ομαλοποιεί την κερδοφορία του», εξήγησε ο Crooke, αφότου τα μερίσματα είχαν πληγεί από τις αυξημένες ρυθμιστικές απαιτήσεις μετά την κρίση.

«Μόλις ξαναχτίσεις το κεφάλαιο στα επίπεδα με τα οποία είναι ευχαριστημένες οι ρυθμιστικές αρχές, τότε τα πλεονάζοντα μετρητά είτε επενδύονται για να αναπτυχθεί η επιχείρηση ή επιστρέφονται στους μετόχους», κατέληξε.

Συνολικά, η Janus Henderson αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα καθαρά μερίσματα του 2017 σε αύξηση 5,5% σε 1,208 τρισ. δολάρια, δηλαδή κατά 50 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την αρχική της εκτίμησε τον Ιανουάριο.

Στις ΗΠΑ οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 5,9% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ευρώπη κατά 5,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα