28 Μαρτίου 2024 / 11:02 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:02 πμ

Οι τελευταίες εκκρεμότητες ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

από fimotro

Λίγο πριν τις 18:00 ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη στα εναπομείναντα ανοικτά θέματα. Προηγήθηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που βρέθηκαν από το μεσημέρι στο Χίλτον αλλά και επαφές μεταξύ των Θεσμών, ενώ «καθαρογράφονταν» τα κείμενα τις συμφωνίας ώστε να αποτυπώσουν τις συμφωνίες και τα ανοικτά μέτωπα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από το μαραθώνιο συναντήσεων της Κυριακής αλλά και αυτούς που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο χθεσινός μαραθώνιος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 02:00 και οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα.

Αρχικά το σημερινό ραντεβού είχε προγραμματιστεί για τις 13:00, ωστόσο μετατέθηκε καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η προεργασία.

Οπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή πριν τη συνάντηση έπρεπε να «έχουν καθαρογραφεί τα κείμενα όπως διαμορφώθηκαν μέχρι τώρα, στα οποία παραμένουν κάποια θέματα σε αγκύλες, χωρίς να έχουν κλείσει».

Χθες κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για τέσσερα «αρκετά σημαντικά θέματα» τα οποία παραμένουν ανοικτά και τέσσερα-πέντε μικρότερης σημασίας. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει κάποιο θέμα στο συμπληρωματικό MoU με τον ESM και στο αντίστοιχο κείμενο του ΔΝΤ (MEFP) που δεν έχει συζητηθεί.

Δεν έχει γίνει, όμως, ακόμα διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα του μετά το 2018, καθώς αυτό συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι θα προβλέπεται το 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί για τέσσερα χρόνια.

Τα βασικά θέματα στη συνάντηση αναμένεται να είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό, με το πρώτο πρακτικά να μην έχει συζητηθεί ακόμα αναλυτικά. Ζητήματα φαίνεται πως παραμένουν και σε ότι αφορά στις περικοπές στις συντάξεις, καθώς και το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και τη μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα