25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη στο “Ακραίως” – Κόντρα Μ. Δημητρακόπουλου – Β. Θάνου

από fimotro

Τον φάκελο «Δικαιοσύνη» άνοιξε την Κυριακή η εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή. Η ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Ιωάννα Μάνδρου σημείωσε πως «όλοι οι πολίτες έχουμε εμπειρία από τον χώρο της Δικαιοσύνης και γνωρίζουμε ότι έχει πολλά προβλήματα».

Η κ. Μάνδρου εκτίμησε πως «το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η Δικαιοσύνη αποδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση» ενώ σχολίασε πως «το κύριο βάρος για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη το έχει το κράτος. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δικαστές και οι πολίτες».

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος από τη δική του πλευρά σημείωσε «Το ποινικό δίκαιο έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί συνδέεται με το έγκλημα, το αίμα και τον πόνο γι’ αυτό και ενδιαφέρει την κοινή γνώμη».

Ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε πως «η δικαιοσύνη είναι ένας ανθρώπινος θεσμός και κανείς δεν είναι αλάνθαστος» ενώ αναγνώρισε πως «απαιτείται κριτική από τους πολίτες».

Εκτίμησε ακόμα πως «Η εσωτερική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι το μείζον όχι ταχύτητα απονομής της» ενώ ανέφερε πως «η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία».

«Άλλος πρέπει να διώκει κι άλλος να δικάζει, αλλά καταργήθηκαν όλα», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

Το πρώτο νομοθέτημα που έφερε ο κ. Παρασκευόπουλος αφορούσε την κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου (σ.σ. κ. Θάνου) (…) η Δικαιοσύνη στο μεγαλύτερο μέρος της λειτουργεί άριστα», είπε ο κ. Μαντούβαλος.

«Είναι λογικό ένας άνθρωπος που οδηγούσε τη δικαιοσύνη στο δευτερόλεπτο να πάει να είναι στριμωγμένη σε ένα γραφειάκι στο Μαξίμου και να κάνει την προϊσταμένη του κ. Τσίπρα;», διερωτήθηκε. «Για το κύρος της κ. Θάνου δεν είναι σωστό που πήγε δίπλα στον πρωθυπουργό», σημείωσε η Ιωάννα Μάνδρου.

Ο κ. Βερβεσός δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΣΑ σημείωσε πως πλέον δεν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις αστικές υποθέσεις.

Παράλληλα, σημείωσε πως το κόστος απωθεί τους πολίτες από το να πάνε στα δικαστήρια για αστικές υποθέσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος είναι το διοικητικό δίκαιο, σημείωσε ο κ. Βερβεσός προσθέτοντας πως 150.000 υποθέσεις στοιβάζονται.

Σε ό,τι αφορά την ποινική δικαιοσύνη ξεκαθάρισε πως εκεί η κατάσταση είναι τραγική.

Η Ιωάννη Μάνδρου σε παρέμβαση της υπογράμμισε πως και οι δικηγόροι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις και διερωτήθηκε αν μια δίκη πρέπει να αναβάλλεται επειδή ο δικηγόρος έχει άλλη υπόθεση.

Ο κ. Δημητρακόπουλος επέμεινε πως «κράτος δικαίου χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει» και αναγνώρισε πως «η πλειοψηφία των δικαστών κάνουν αγώνα για την ανεξαρτησίας τους. Τιμή και δόξα στην ένωση δικαστών και εισαγγελέων . Υφίστανται οχετό ύβρεων από ορισμένα κέντρα».

Ο κ. Μαντούβαλος αναφερόμενος στην απόφαση για τον ΠΑΟΚ μίλησε για μία «αδιανόητη, προκλητική και αισχρή η απόφαση».

«Πέραν των χαριστικών προστίμων στον κ. Σαββίδη είδα τον Πρωθυπουργό εδώ και καιρό να λέει ότι πρωτάθλημα θα πάρει ο ΠΑΟΚ» πρόσθεσε και κατέληξε: «Μπράβο στον Πρωθυπουργό και στον ΠΑΟΚ».

Με παρέμβαση του ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε: «το γεγονός ότι τα πειθαρχικά ασκήθηκαν από όλους τους υπουργούς αλλά μόνο εγώ στοχοποιήθηκα θεωρώ οτι έχει σχέση με τη Novartis».

Κλείνοντας, ο κ. Βερβεσός σημείωσε «επί όλων των κυβερνήσεων ασκούνται κάποιου είδους παρεμβάσεις».

Παρέμβαση Θάνου στο «Ακραίως»: Δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο – Συνταξιοδοτήθηκα και πήγα αμισθί στον πρωθυπουργό

Η Βασιλική Θάνου έκανε παρέμβαση στην εκπομπή «Ακραίως» μετά τις αναφορές για την ανάληψη καθηκόντων συμβούλου του πρωθυπουργού.

Η κα Θάνου τόνισε πως είναι «απαραίτητο να κάνω παρέμβαση γιατί όσα ακούστηκαν είναι παντελώς ανακριβή. Παρεμβαίνω ως πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο».

Συνέχισε λέγοντας: «Έχω μία θεσμική θέση στον πρωθυπουργό δεν είμαι πολιτικό ή κομματικό πρόσωπο».

Ακόμα, σύμφωνα με την κ. Θάνου ειπώθηκε πως δέχθηκε πειθαρχικό έλεγχο σαν να είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορα. Όπως είπε όμως «ο πειθαρχικός έλεγχος πάντοτε ασκούνταν στους δικαστικούς».

Η κ. Θάνου ανέφερε πως – ορισμένοι προσωποποίησαν τη συζήτηση – και συμπλήρωσε πως σωστά παρατηρήσατε (σ.σ. αναφέρεται στον κ. Χατζή) πως και ο κ. Αθανασίου έκανε κάτι ανάλογο».

Διευκρίνισε τέλος πως «συνταξιοδοτήθηκα και πήγα αμισθή να παρέχω τις υπηρεσίες μου στον πρωθυπουργό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα