19 Απριλίου 2024 / 8:48 πμ
19 Απριλίου 2024 / 8:48 πμ

Οι Ελληνες εμπιστεύονται περισσότερο τον Πούτιν από τον Τραμπ!

από fimotro

Η έρευνα του Ινστιτούτου Pew, που αποσκοπούσε στο να καταγράψει τις απόψεις της κοινής γνώμης 37 χωρών για τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, έδειξε ότι μόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες θεωρεί ότι ο Πούτιν θα κάνει το σωστό σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής, ενώ τη μεγαλύτερη δυσπιστία σε ποσοστό 78% εξέφρασαν Ευρωπαίοι πολίτες.

Η έρευνα επεσήμανε, ωστόσο, ότι «αν και η εμπιστοσύνη για τους χειρισμούς του Πούτιν στην εξωτερική πολιτική είναι γενικώς χαμηλή, σε πολλές χώρες τον εμπιστεύονται περισσότερο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ».

Οι πολίτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και ευρωπαϊκών κρατών μελών του ΝΑΤΟ-Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία- που παραδοσιακά προσβλέπουν στην Ουάσιγκτον για στρατιωτική υποστήριξη- εξέφρασαν περισσότερη εμπιστοσύνη στο Ρώσο πρόεδρο.

Ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό ίσως είναι τα ανατρεπτικά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς για σημαντικά διεθνή ζητήματα αφότου ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ, όπως η αμφισβήτηση της σπουδαιότητας και της αποτελεσματικότητας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι Έλληνες εμπιστεύονται τον Πούτιν

Η πλάστιγγα υπέρ του Πούτιν γέρνει περισσότερο στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ένας στους δύο Έλληνες εμπιστεύονται τον Ρώσο πρόεδρο, έναντι 19% τον Τραμπ, ενώ στη Γερμανία η διαφορά που χωρίζει τους δύο ηγέτες είναι 14 μονάδες (25% έναντι 11%).

Ο Τραμπ, ωστόσο, κατέγραψε υψηλότερο σκορ στη Βρετανία, τον Καναδά, την Ολλανδία και την Πολωνία. Ενώ στις χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ υπερίσχυσε του Ρώσου ομολόγου του στην Αυστραλία, τις Φιλιππίνες καθώς και στο Ισραήλ.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του ενός εκ των δύο ηγετών, όπως επισημαίνει η έρευνα, παίζει η επικρατούσα πολιτική ιδεολογία. Σε 11 από τις 21 χώρες οι πολίτες των οποίων ερωτήθηκαν και για την ιδεολογία τους, τον Πούτιν επέλεξαν αυτοί που τοποθέτησαν τους εαυτούς τους στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Στην Ελλάδα το 62% των δεξιών στηρίζει Πούτιν έναντι του 47% των αριστερών, ενώ στην Ιταλία το 39% των δεξιών προτιμούν το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έναντι 24% των αριστερών.

Ρωσία ή ΗΠΑ η μεγαλύτερη απειλή;

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι ελάχιστοι θεωρούν τη Ρωσία ως απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις το 31% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τη ρωσική ισχύ και επιρροή ως μεγάλη απειλή για τη χώρα τους σε μια λίστα που περιλάμβανε το «Ισλαμικό Κράτος , την κλιματική αλλαγή και τις παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις -ενώ το 35% θεωρεί επικίνδυνη την αμερικανική επιρροή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα