25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Οι Γάλλοι δεν ψάχνουν για ένα νέο… Αλεν Ντελόν, οι Γάλλοι θέλουν απάντηση στη Μέρκελ και το Βερολίνο…

από fimotro

lepenΜια ακόμα παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Άλλα αντί άλλων έδιναν μέχρι χθες το πρωί, άλλα αντί άλλων έβγαλε η κάλπη του Γαλλικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος αργά χθες το βράδυ. Ο Φιγιόν κατέρριψε όλα τα ρεκόρ των δημοσκοπήσεων και κατόρθωσε άνετα να περάσει πρώτος με 44% στην κούρσα για την ανάδειξη υποψηφίου της Δεξιάς στις εκλογές, αφήνοντας τρίτο και καταϊδρωμένο τον άλλοτε συνεργάτη του Νικολά Σαρκοζί. O Φρανσουά Φιγιόν αποτελεί το τρανταχτό παράδειγμα ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα στην πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι οι δημοσκόποι δεν του έδιναν πάνω από 10%, κάνοντας τους λίγους μήνες μετά με το αποτέλεσμα αυτό, να “διαρρηγνύουν” τα ιμάτια τους.

Σημασία, όμως, έχει τώρα ότι ο ”κακομοίρης”, όπως τον είχε αποκαλέσει σε ιδιωτική συζήτηση ο πάλαι ποτέ κραταιός Νικολά Σαρκοζί, είναι ο πλέον επικρατέστερος για να οδηγήσει τη Δεξιά στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. H αλήθεια είναι ότι πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν φαντάζονταν ο δικηγόρος και επί πέντε χρόνια “σκιώδης” πρωθυπουργός στις κυβερνήσεις Σαρκοζί θα είχε αυτή την εξέλιξη και να μπορεί τώρα να βλέπει με μεγάλη πιθανότητα την ”καρέκλα” του προέδρου της χώρας. Λάτρης της Αγγλίας και της Θατσερικής πολιτικής ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 20002 ως υπουργός Εργασίας, εισάγοντας τις μεταρρυθμίσεις περί “35ώρου” εργασίας την εβδομάδα, κάτι που είχε προκαλέσει σκάνδαλο στην κοινή γνώμη στη Γαλλία.

Στενός συνεργάτης του Σαρκοζί και σύμβουλος του, έγινε πρωθυπουργός από τον Μάιο του 2007 έως τον Μάιο του 2012, όποτε και ο Σαρκοζί ηττήθηκε από τον Ολάντ.

Η σχέση των δύο τους ήταν εκρηκτική, και παρότι ο Σαρκοζί εξέταζε την πιθανότητα να τοποθετήσει στην πρωθυπουργία τον Ζαν-Λουι Μπορλού, ο Φιγιόν παρέμεινε στη θέση του για όλη την πενταετία. Αφού ο Σαρκοζί αποφάσιζε για όλα και ο Φιγιόν δεν παραπονιόταν δημοσίως, γιατί να μην τον κρατήσει; Αυτό δεν εμπόδιζε βέβαια τον πρόεδρο να μιλά ιδιωτικά για τη δειλία του πρωθυπουργού του και να τον χαρακτηρίζει “υποκριτή”. Τώρα, όμως ο “κακομοίρης” και “υποκριτής” παίρνει την εκδίκησή του, καταφέρνοντας να ανατρέψει το όποιο αρνητικό κλίμα εναντίον του, φέρνοντας στις κάλπες πάνω από 4 εκατ. Γάλλων.

Το ζητούμενο όμως είναι εάν μπορεί αυτός ο μετριοπαθής πολιτικός να αντιμετωπίσει την Λεπέν; Μπορεί; Πολύ δύσκολα εάν πιστέψουμε τον σημερινό Τύπο της Γαλλίας. Οι Γάλλοι αυτή τη φορά εάν ψηφίσουν αντισυστημικά θα βγει η Λεπέν. Εάν το “ρεύμα Τραμπ” κυριαρχήσει και στη Γαλλία, η Λεπέν θα τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο γιατί θα πάρει μαζί της τους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους που θα την ψηφίσουν επειδή δεν είναι υποψήφιος ο Σαρκοζί ή ο Ζιπέ. Συν τοις άλλοις η “τιμωρητική” ψήφος προς την Γερμανία εάν επικρατήσει, ξέρει πολύ καλά ο Φιγιόν ότι όσο συμπαθής και αν είναι ο ίδιος, στο τέλος θα εκλεγεί η Λεπέν. Θα τον κερδίσει όμως και γι έναν ακόμα λόγο. Γιατί οι Γάλλοι θέλουν απάντηση στη Μέρκελ. Και απάντηση στο Βερολίνο μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της Γαλλίας. Oι Γάλλοι δεν μπορούν άλλο να βλέπουν τους Γερμανούς να επιβάλλουν σκληρή λιτότητα. Έχουν που έχουν σοβαρό θέμα με το μεταναστευτικό, δεν μπορούν άλλο την λογική του Σόιμπλε. Εάν οι δεξιοί πολιτικοί δεν το καταλάβουν αυτό, οι δεξιοί ψηφοφόροι θα μετακινηθούν  λίγο πιο… πέρα. Στη Λεπέν από αντίδραση και μόνο!

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα