20 Απριλίου 2024 / 12:39 μμ
20 Απριλίου 2024 / 12:39 μμ

Οι Βρυξέλλες πιέζουν τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ να βρεθεί λύση για το όνομα

από fimotro

Την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της πΓΔΜ με τους γείτονες της -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με το Κράτος Δικαίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της, επισήμαναν οι Βρυξέλλες στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ που συναντήθηκε χθες με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Φρεντερίκα Μογκερίνι καθώς και με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι ιθύνοντες των Βρυξελλών ενημέρωσαν τον Ν. Ντιμιτρόφ για τα βήματα προσέγγισης των δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιήσει ως την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία που αποκτά η εναρμόνιση της πΓΔΜ προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσο σε σχέση με τα ζητήματα της εξωτερικής όσο και με τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής. Αμέσως μετά την συνάντηση ο Νικόλα Ντιμιτρόφ έγραψε στο Twitter: «Το μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον της γενιάς μας είναι να φροντίσουμε να πιάσουμε το τρένο της ΕΕ και να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον, τη σταθερότητα και την ευημερία των Μακεδόνων πολιτών». Είναι προφανές ότι και οι Βρυξέλλες πιέζουν ώστε να βρεθεί λύση για το θέμα του ονόματος. Αν θα βρεθεί όμως τελικά είναι κάτι που θα φανεί λίαν συντόμως…

Εν τω μεταξύ, στις 4 το μεσημέρι στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά θα έχουν την ευκαιρία να «ζυγίσουν» τις διαθέσεις της σκοπιανής πλευράς σε σχέση με το ονοματολογικό. Από το γεγονός και μόνο πως το ραντεβού με τον Ζόραν Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί τελικά στο ελβετικό θέρετρο φαίνεται πως υπάρχει μια βάση συζήτησης μετά τις επαφές των διαμεσολαβητών με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν επιλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα να μην ανοίγουν τα «διαπραγματευτικά χαρτιά» τους, ωστόσο θεωρείται σίγουρο πως κατ’ αρχάς ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι την εθνική θέση όπως έχει διατυπωθεί έως τώρα: Σύνθετη ονομασία (αποδεκτός ο όρος Μακεδονία) με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να ενοχλούν την ελληνική πλευρά, όπως το «Nova Macedonia».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα