25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν για τον Σκαραμαγκά

από fimotro

«Κλειστά κρατά τα χαρτιά της» η εταιρεία που ελέγχει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσον αφορά στην πρόταση που φέρεται να κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας, προχθές στις Βρυξέλλες, για το μέλλον των ναυπηγείων.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει την ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στο πλαίσιο του νόμου 4307 με συνοπτικές διαδικασίες πώλησης, χωρίς χρέη, αλλά με εκδίωξη των παλαιών μετόχων. Πρόκειται για λύση που εδράζεται στην απόφαση του 2010, η οποία προέβλεπε τη μη πληρωμή του προστίμου για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις και τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του ναυπηγείου σε στρατιωτικό και εμπορικό.
Το τρέχον σχέδιο προβλέπει την κατάθεση αίτησης στο δικαστήριο για διορισμό ειδικού διαχειριστή, ο οποίος θα αναλάβει τον διαχωρισμό των ναυπηγείων σε στρατιωτικό και εμπορικό και στη συνέχεια της εκποίησής τους, μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Κομισιόν το 2015 απέρριψε την απόφαση του 2010, εκκινώντας εκ νέου τις διαδικασίες κατά της Ελλάδος για τη μη ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων. Για το θέμα αυτό, παρέπεμψε στις 2 Ιουλίου του 2016 τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας να επιβληθεί ημερήσια ποινή 35.000 ευρώ μέχρι να συμμορφωθεί η Αθήνα. Η υπόθεση ξεκινά στις 2 Ιουλίου 2008, όταν η Κομισιόν έκρινε ότι το ελληνικό δημόσιο έπρεπε να ανακτήσει από τα ναυπηγεία 250 εκατ. ευρώ, (ποσό που σήμερα μαζί με τις υπερημερίες κ.λπ. ξεπερνά τα 560 εκατ. ευρώ), λόγω παράνομων κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν την περίοδο 1997 -2002.
Ωστόσο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες φάνηκαν αυτή τη φορά ανοικτές να συζητήσουν την πρόταση. Να σημειωθεί πως εντός του Μαρτίου αναμένεται και η «ετυμηγορία» της διεθνούς διαιτησίας, στην οποία έχει προσφύγει ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, Ισκαντάρ Σιάφα διεκδικώντας αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο περίπου 1 δισ. ευρώ. Ο μεγαλομέτοχος των ναυπηγείων έχει προσφύγει και κατά της απόφασης της Κομισιόν.
Πρόσφατα ο κ. Πιτσιόρλας είχε δηλώσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πως «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπαχθούν τα ναυπηγεία σε ένα καθεστώς εκκαθάρισης χωρίς να κλείσουν και να βρεθεί μια οριστική λύση». Τα ναυπηγεία βρίσκονται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας και το πολεμικό ναυτικό από τον Απρίλιο του 2014 έχει αναλάβει βάση συμφωνίας την πληρωμή των εργαζόμενων για να ολοκληρωθεί το ναυπηγικό πρόγραμμα που είχε αναθέσει στα ναυπηγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα