18 Απριλίου 2024 / 7:36 πμ
18 Απριλίου 2024 / 7:36 πμ

Τώρα ξύπνησε από τον λήθαργο η ΝΔ και καταγγέλλει το deal Σαββίδη – Μπόμπολα για το Mega

από fimotro

Σπάνιο για τη ΝΔ να έχει τέτοια αντανακλαστικά. Ευτυχώς αυτή τη φορά είχε. Ως συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής, προκειμένου να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών, χαρακτηρίζει τη συμφωνία μεταξύ Μπόμπολα – Σαββίδη για την εξαγορά των μετοχών της Τηλέτυπος η Νέα Δημοκρατία.
«Χέρι – χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπέζων» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και συμπληρώνει πως η «συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA, αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών».

Λίγο νωρίτερα, σε συμφωνία ήρθαν οι Φώτης Μπόμπολας και Ιβάν Σαββίδης για την μεταβίβαση του 20% της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Τηλέτυπος» του Mega. Πρόκειται για απευθείας πώληση μετοχών από την εταιρεία «Πήγασος» προς την εταιρεία που ανήκει στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Η εξέλιξη είναι άκρως σημαντική και έρχεται λίγες ημέρες πριν από την διαδικασία του πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές καταλυτικό ρόλο στην συμφωνία των δυο πλευρών έχει παίξει η κυβέρνηση, η οποία ενεθάρρυνε την πραγματοποίηση του deal.
Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί το τίμημα, κύκλοι μιλάνε για ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ, ποσό που κυρίαρχα θα απορροφηθεί από τις πιστρώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες για την εξέλιξη αυτή υπάρχει ενόχληση τόσο από τον πρόεδρο της Νεας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από την πλευρά Βαρδινογιάννη. Μάλιστα, ειδικά για τον όμιλο Βαρδινογιάννη υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για αποχώρηση από το Μega.
Η πώληση των μετοχών έγινε μέσω του Χρηματιστηρίου με διαχειριστή την Εθνική Τράπεζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και από την πλευρά Μπόμπολα επιθυμία ήταν το 75% να πάει στις τράπεζες για να εξυπηρετηθούν χρέη του «Πήγασου» και το υπόλοιπο 25% στον ίδιο, τελικώς οι τράπεζες απαιτούν το 100% του ποσού.
Aπό το περιβάλλον Σαββίδη, πάντως, αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσοστό των μετοχών δεν ήταν δεσμευμένο από τις τράπεζες, αφού από το σύνολο του 33% που κατείχε ο Πήγασος, το 13% είναι ενεχυριασμένο.
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσοστό 20% είχε περιληφθεί σε MOU το οποίο δέσμευε τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα να το ενεχυριάσει στις τράπεζες και, επομένως, η μεταβίβασή του δημιουργεί νομικά προβλήματα στον εκδότη. Τα νομικά τμήματα των τραπεζών διερευνούν το θέμα και ενδέχεται να κινηθούν νομικά κατά του εκδότη, καθώς μία εταιρεία που έχει δάνεια 170 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, δεν θα μπορούσε να διαθέτει περιουσιακό στοιχείο ελεύθερο βαρών το οποίο διαχειρίζεται κατά το δοκούν, ειδικά αν υπάρχει δέσμευση ενεχυρίασής του περιουσιακού στοιχείου σε MOU.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι τράπεζες είχαν γνώση της συναλλαγής και πως η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί από το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Στόχος του αγοραστή, προσθέτουν, είναι να αυξήσει κι άλλο το ποσοστό του συμμετέχοντας στον πλειστηριασμό για τις μετοχές του Mega που ανήκουν στον ΔΟΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα