29 Μαρτίου 2024 / 4:14 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:14 μμ

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις CDU-SPD στη Γερμανία

από fimotro

Στο Βερολίνο αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για έναν μεγάλο συνασπισμό υπό την Άγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν αλλαγές και βελτιώσεις στα συμπεφωνημένα. Οικονομία και προσφυγικό στο επίκεντρο.

Τον πρώτο λόγο θα έχουν, το πρωί της Παρασκευής, οι επικεφαλής των τριών κομμάτων που πρόκειται να συμμετάσχουν στον «μεγάλο συνασπισμό», δηλαδή η Άγκελα Μέρκελ από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ο Χορστ Ζέεχοφερ από τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και ο Μάρτιν Σουλτς εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με ολιγομελείς διαπραγματευτικές ομάδες από τα τρία κόμματα. Πρόθεση όλων είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με προοπτική να γίνει η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Πάντως οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές και βελτιώσεις στα όσα είχαν συμφωνηθεί μετά τις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες τους με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Μεταξύ άλλων, επιμένουν σε μία πιο γενναιόδωρη πολιτική για τους πρόσφυγες, που θα διευκολύνει την επανένωση οικογενειών σε γερμανικό έδαφος. Επιπλέον προτείνουν σημαντικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο, ώστε να περιοριστούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας και “οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας”, όπως αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του SPD. Ζητούν ακόμη να “τερματιστεί η ιατρική περίθαλψη δύο ταχυτήτων”, δηλαδή να εξισωθούν ή τουλάχιστον να μην έχουν μεγάλη διαφορά οι αμοιβές των ιατρών σε δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες προτάσσουν θέματα οικονομικής πολιτικής και καινοτομίας, όπως η ψηφιακή οικονομία και η διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα