28 Μαρτίου 2024 / 11:29 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:29 πμ

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

από fimotro

Σχεδόν έναν χρόνο από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ξεκινούν σήμερα εν μέσω σύγχυσης ως προς το αν η Βρετανική κυβέρνηση θέλει τελικά το «διαζύγιο».

Αυτό που ο υπουργός Brexit της Βρετανίας, Ντέιβιντ Ντέιβις χαρακτηρίζει ως την «πιο περίπλοκη διαπραγμάτευση όλων των εποχών» ξεκινά σήμερα στις 11 (ώρα Βρυξελλών), με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να βρίσκεται ήδη σε μειονεκτική θέση, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το «στοίχημα» που έβαλε με τις πρόωρες εκλογές τελικά της «γύρισε μπούμερανγκ», προκαλώντας νέες συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ εν αμφιβόλω έχει τεθεί και η θέση της ίδιας της Μέι, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει νέα διαμάχη εντός του Συντηρητικού Κόμματος για το είδος του Brexit που θα πρέπει να επιδιώξει η Βρετανία.

Κάποιοι από τους υπουργούς της Μέι θέλουν να υπάρξει αλλαγή στη στρατηγική ώστε να προστατευθεί το εμπόριο με την μεγαλύτερη αγορά της Βρετανίας αντί να επιδιωχθεί η απόκτηση του ελέγχου σε θέματα μετανάστευσης και νομοθέτησης.

Η Μέι δεν έχει ακόμα αλλάξει επισήμως στάση και αν την άλλαζε θα διακινδύνευε και εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές εντός του κόμματός της, οι οποίοι θα μπορούσα ακόμα να αποδειχθούν αρκετά ισχυροί ώστε να «σπάσουν» μια συμφωνία ή ακόμα και να ανατρέψουν την Μέι αν θεωρήσουν πως κάνει πίσω.

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ξεκινούν εν μέσω εντεινόμενων εγχώριων προβλημάτων στη Βρετανία, με την αποδυναμωμένη μετεκλογική θέση της Μέι να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο καθώς προκάλεσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια με τη στάση που κράτησε μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Λονδίνο, και το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων έχει ταρακουνήσει τους Βρετανούς.

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν σήμερα ο κ. Ντέιβις και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, με τη Βρετανία να θέλει να επανακτήσει την εθνική της κυριαρχία χωρίς να βλάψει την οικονομία της, και την ΕΕ να θέλει να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα και να μην καταλήξει να «επιβραβεύει» την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από το μπλοκ, υπό τον φόβο και άλλων αποχωρήσεων.

Οι κ. κ. Μπαρνιέ και Ντέιβις θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα, μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ ο κ. Ντέιβις, τόνισε τις «κοινές Ευρωπαϊκές αξίες» της Βρετανίας και της ΕΕ. «Θέλω να επαναλάβω στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει προσηλωμένος εταίρος και σύμμαχος των φίλων μας σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Ντέιβις, προσθέτοντας πως το Brexit θα φέρει «μια συμφωνία όπως καμία άλλη στην ιστορία».

Στο Λονδίνο, αυτό που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση, είναι το αν θα προστατευθεί το εμπόριο, ενδεχομένως παραμένοντας στην τελωνειακή ένωση προσωρινά, ή αν θα επιχειρηθεί να υπάρξουν παραχωρήσεις στο θέμα του εμπορίου με υποχωρήσεις από την πλευρά του Λονδίνου στα θέματα της μετανάστευσης ή της εξουσίας που έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτές οι συζητήσεις, πάντως, σηματοδοτούν αλλαγή από την προεκλογική συζήτηση περί «σκληρού Brexit» και την προειδοποίηση που είχε κάνει η Μέι ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αν απογοητευθεί.

Καθώς το κόμμα της δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία για αυτοδυναμία στο Βρετανικό κοινοβούλιο, η κα Μέι δηλώνει τώρα πως θα εργαστεί ώστε να δείξει το μεγάλο εύρος των απόψεων που υπάρχουν για την Ευρώπη στη Βρετανία, κάτι που δείχνει πως οι πολιτικές της για το Brexit θα μπορούσαν να γίνουν πιο ήπιες, σχολιάζει το Bloomberg.

Η Ευρώπη πάντως έχει ήδη προειδοποιήσει τη Βρετανία πως δεν θα μπορεί να επιλέξει τα οφέλη που της ταιριάζουν καλύτερα, τονίζοντας πως θα βρεθεί σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία βρίσκονταν η χώρα ως μέλος της ΕΕ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως αν δεν υπάρξει συμφωνία προτού η Βρετανία φύγει αυτομάτως από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019, υπάρχει κίνδυνος επιβολής μεγάλων δασμών και δημιουργίας αβεβαιότητας τόσο για τη βρετανική, όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα