28 Μαρτίου 2024 / 3:15 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 3:15 μμ

“Νύχτα φρίκης” στην Υεμένη με 14 νεκρούς από αεροπορική επιδρομή

από fimotro

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χάρη στον αμφιλεγόμενο πρώην άνθρωπο του νόμου και πολιτικό του σύμμαχο Τζο Αρπάιο, πριν συμπληρωθεί ένας μήνας αφότου ο μέχρι πρότινος σερίφης της Κομητείας Μαρικόπα καταδικάστηκε σε μια υπόθεση που αφορούσε την παρακολούθηση πολιτών με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά.

“Κατά τη διάρκεια όλης της θητείας του ως σερίφη, ο Αρπάιο συνέχισε το έργο της ζωής του, να προστατεύει τους πολίτες από τις μάστιγες του εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης”, ανέφερε το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας με το οποίο ανακοινώθηκε η απονομή χάριτος στον πρώην σερίφη—η πρώτη της θητείας του Τραμπ.

Ο Αρπάιο, 85 ετών, ο αυτοαποκαλούμενος “σκληρότερος σερίφης στην Αμερική”, ηττήθηκε στη εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στη Μαρικόπα τον Νοέμβριο, έπειτα από 24 χρόνια στο αξίωμα.

Ο σερίφης έγινε γνωστός για την αμείλικτη καταδίωξη των παράτυπων μεταναστών, αλλά και όταν έκανε έρευνα για τον ανυπόστατο ισχυρισμό—που υποστήριζε ο Τραμπ—ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν πολίτης των ΗΠΑ.

“Οφείλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για αυτό που έκανε, αυτό είναι σίγουρο”, δήλωσε ο Αρπάιο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τηλεφωνικά από το σπίτι του στην Αριζόνα. “Είναι μεγάλος υποστηρικτής (των υπηρεσιών) της επιβολής του νόμου”.

Ο Αρπάιο πρόσθεσε ότι ο δικηγόρος του έλαβε αντίγραφο της χάριτος το απόγευμα της Παρασκευής και ότι θα δώσει μια συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει νέα στοιχεία, όπως είπε, για την υπόθεσή του. Απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του σερίφη.

“Δεν θα εξαφανιστώ”, δήλωσε πάντως.

Αργότερα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι στη συνέντευξη Τύπου, την οποία θέλει να δώσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, θα αναφερθεί “στην κατάχρηση του δικαστικού συστήματος και της πολιτικής” και συμπλήρωσε ότι “θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου έναντι όλων αυτών στους οποίους δεν αρέσουν αυτά που έκανα”.

Ο Αρπάιο ανέφερε πως χθες ήταν τα γενέθλια της συζύγου του και σχολίασε “αυτό ήταν ένα καλό δώρο για εκείνη”.

Υπερασπιστές των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων καταδίκασαν την απόφαση του Τραμπ, στην οποία είδαν μια έγκριση ρατσιστικών και παράνομων πρακτικών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

“Για άλλη μια φορά” ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ “παράνομων, αποτυχημένων πρακτικών και μέτρων για τη μετανάστευση τα οποία στοχοθετούν τους έγχρωμους κι έχουν καταρριφθεί στα δικαστήρια”, τόνισε η Σεσίλια Ουάνγκ, στέλεχος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU).

Η απονομή χάριτος στέλνει “ένα επικίνδυνο μήνυμα”, και αυτό είναι το “ότι ένα στέλεχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μπορεί να καταχράται το αξίωμά του και να αψηφά δικαστικές εντολές κι απλά να λάβει χάρη από έναν πρόεδρο που ξεκάθαρα ούτε ο ίδιος σέβεται τον νόμο”, κατήγγειλε η Βανίτα Γκούπτα, η πρόεδρος της οργάνωσης Leadership Conference on Civil and Human Rights και πρώην επικεφαλής του τμήματος πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η Αλεχάντρα Γκόμεζ, εκτελεστική συνδιευθύντρια της οργάνωσης Living United for Change in Arizona (LUCHA), ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι “ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε χάρη σε έναν τρομοκράτη (…). Ο Τζο Αρπάιο τρομοκρατούσε εσκεμμένα τις κοινότητες των μεταναστών σε όλη την Αριζόνα επί δεκαετίες και τραυμάτισε μια ολόκληρη γενιά πολιτών στην Αριζόνα. Το μόνο μέρος που του αρμόζει είναι ένα κελί στη φυλακή”.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι επισήμανε ότι είναι “αποκαρδιωτικό το ότι ο πήχης τέθηκε τόσο χαμηλά στην πρώτη χάρη που απένειμε” ο Τραμπ, κρίνοντας πως ο σερίφης “προωθούσε ρατσιστικές μεθόδους για την επιβολή του νόμου και κόστισε εκατομμύρια στους φορολογούμενους”, κι αυτό εξηγεί “γιατί δεν επανεξελέγη”.

“Μετά τον ρατσισμό και το μίσος στη Σάρλοτσβιλ, η χώρα μας έχει ανάγκη να ενωθεί και να επουλώσει τις πληγές της. Αλλά αυτή η επούλωση δεν θα έλθει από έναν πρόεδρο που το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται τις διαφορές και τον φόβο”, πρόσθεσε ο Λίχι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα απένειμε την πρώτη προεδρική χάρη της θητείας του στον 85χρονο Αρπάιο, τον οποίο είχε εξάρει επανειλημμένα για τη σκληρή στάση του έναντι των μεταναστών προεκλογικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα