20 Απριλίου 2024 / 1:04 πμ
20 Απριλίου 2024 / 1:04 πμ

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνώ πλήρως με την «καθαρή έξοδο»

από fimotro

Υπερ της καθαρής εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα τάχθηκε το πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια τοποθέτηση χωρίς «αιχμές» και με σαφώς χαμηλότερους τόνους όσον αφορά το πλαίσιο εποπτείας προς την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018.

Σε αντιδιαστολή με το «πλαίσιο αυξημένης εποπτείας» που είχε περιγράψει προ ημερών ο Τόμας Βίζερ του EwG, ο οποίος παρακολούθησε όρθιος τη συνέντευξη, ο Γ. Νταίσελμπλουμ τόνισε ότι στο τέλος κάθε προγράμματος υπάρχει επιτήρηση με βάση τους κανόνες του ESM «αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια αλλά δεν επηρεάζει την αυτονομία των χωρών».

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι έχουν παρέλθει τα χρόνια που υπήρχε πλήρης αυτονομία των χωρών-μελών. «Υπάρχουν πλαίσια αλλά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν υπάρχουν περιορισμοί και προϋποθέσεις. Είναι μια τυποποιημένη διαδικασία που ισχύει για όλες τις χώρες».

Ιδιαίτερη αξία έχει η απάντηση Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση με ενδεχόμενες αλλαγές στις ληφθήσες ήδη αποφάσεις μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. «Η γερμανική θέση δεν θα αλλάξει, οι εκλογές σε μια χώρα δεν αλλάζουν τις συμφωνίες στο Eurogroup».

Αποστάσεις ασφαλείας κράτησε άλλωστε στο ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το 2018. «Οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι πολύ καλές πέρυσι και φέτος, βλέπω τη δημοσιονομική πορεία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά», αρκέστηκε να δηλώσει, ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι όποιες υστερήσεις στον προϋπολογισμό θα καλυφθούν από αντίστοιχες υπερβάσεις και «μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, οπότε θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση άλλωστε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «συμφωνούμε πλήρως σε μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να μπορεί να λαμβάνει μόνη τις αποφάσεις εντός του πλαισίου της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι «η Ελλάδα είναι πλήρως και ξεκάθαρα κομμάτι της Ευρωζώνης».

Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος του έτους. «Χρειάζεται δουλειά», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ από την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος είπε «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και προβλήματα τους επόμενους μήνες αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε».

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ένα αστείο από τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική αίθουσα με πολύ καλές μνήμες παραπέμποντας στο γνωστό περιστατικό προ 2,5 ετών με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όταν στο τέλος της συνέντευξης ρωτήθηκε για το τι είχε πει τότε στον Γ. Βαρουφάκη επέλεξε να απαντήσει χαριτωμένα ως εξής: αν γράψω βιβλίο θα σας πω, μέχρι τότε θέλω να δημιουργήσω λίγο σασπένς διότι ξέρετε ότι το σασπένς αυξάνει τις πωλήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα