18 Απριλίου 2024 / 6:36 πμ
18 Απριλίου 2024 / 6:36 πμ

Να κλείσει η αξιολόγηση τώρα θα ζητήσει και σήμερα ο Τσίπρας

από fimotro

Νέο μήνυμα του Α. Τσίπρα για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης στην αναμένεται σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί. Με τα προαπαιτούμενα να μην έχουν κλείσει ακόμα, ο πρωθυπουργός θέλει να κινητοποιήσει την κυβέρνησή του, ώστε να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις. Αναμένεται να ζητήσει να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τους υπουργούς, αλλά να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη η κυβέρνηση στον στόχο εξόδου της χώρας απο τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.
Ο Α. Τσίπρας θέλει επιτάχυνση όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί και ενισχυθεί το θετικό κλιμα που θεωρεί ότι έχει δημιουργηθεί στην οικονομία, ειδικά μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα του Μαξίμου, μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ για το οποίο επίσης θα γίνει συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς στο εσωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ υπαρχει δυσφορία για τα όσα ειπώθηκαν απο τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τη συμφωνια για την αναβάθμιση των παλαιών μαχητικών αεροσκαφών.
Σε καθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει οτι δεν πρεπει να χαθεί το μομέντουμ που έχει η κυβερνηση, καθως βαδίζει στην πιο κρίσιμη καμπή: ή εμπεδώνει τωρα σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, βελτιώνοντας κατ´ επέκταση ολα τα οικονομικά μεγέθη, όπως την αυξηση της απασχόλησης, ή παρακολουθεί απλώς μια ισχνή οικονομική ανάκαμψη, που δεν θα ειναι όμως ικανή να αλλάξει το κλιμα στην κοινωνια. Παντως η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και στο πώς θα κατανεμηθεί φέτος το προσδοκώμενο υψηλό υπερπλεόνασμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλοι στην κυβερνηση που εισηγούνται να κατευθυνθεί κυριως στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, που ειναι άλλωστε και απαίτηση των δανειστων. Η πιο ισχυρή τάση μέχρι τωρα όμως λέει οτι πρεπει να δοθεί ολόκληρο σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Υπαρχει και η σκέψη για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, με όπλο αυτο το υπερπλεονασμα. Ειναι ζητούμενο το ποια κατεύθυνση θα θεωρηθεί οτι ενισχύει πιο αποτελεσματικά την πραγματική οικονομια, αν και στη επιλογη θα μετρήσει και η… ψηφοθηρική απόδοση! Κι αυτά γιατί έτσι κι αλλιώς η χώρα εχει εισέλθει σε μακρά προεκλογική περιοδο, με την κυβερνηση να προσπαθεί παση θυσία να ανακόψει την οποια δυναμική εχει η ΝΔ, αλλά και να δυσκολέψει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι πολύ κρίσιμη τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και από αυτά που θα πει σήμερα θα κριθεί η ατζέντα των επόμενων εβδομάδων. Για να δούμε τι θα δούμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα