25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Να ακυρωθεί το άσυλο στον Τούρκο ζητά τώρα η κυβέρνηση!…

από fimotro

Πρωτόγνωρα πράγματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Και αυτό γιατί αίτηση ακύρωσης του ασύλου που χορηγήθηκε το Σάββατο το πρωί στον Τούρκο στρατιωτικό υπέβαλε η κυβέρνηση μετά την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Όπως επισημαίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο της αυστηρής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο τονίζει ότι η «Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d’etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατα των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «αυτή η απόφαση, που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα.»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η 3η Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλοστον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοιστρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Σημειώνεται δε στην απόφαση της επιτροπής ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Στο μεταξύ, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα