29 Μαρτίου 2024 / 4:20 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 4:20 μμ

Νέο «κύμα» προσφύγων ανησυχεί και την Ευρώπη

από fimotro

Η μαζική έξοδος των κατοίκων από το κατεστραμμένο Χαλέπι έχει προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα, με τις ανάγκες να είναι επείγουσες, εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η τουρκική κυβέρνηση -η οποία στο μεταξύ έχει ουσιαστικά «σφραγίσει» τα σύνορα με τη Συρία- ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος εντός της γειτονικής χώρας και σε απόσταση πολύ λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα, με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 80.000 ανθρώπων.
«Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα», δήλωσαν αξιωματούχοι στην Άγκυρα, αναφέροντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και την Ερυθρά Ημισέληνο. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέων προσφυγικών «ροών» από τη συγκεκριμένη περιοχή, ειδικά εάν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία (κάτι πολύ πιθανό), η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν προσέθεσε κάτι καινούριο όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόβλημα, πέρα από τις γενικές ευχές και διακηρύξεις.
«Τα προβλήματα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τις λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς οι «28» παρέμειναν προσηλωμένοι στο δόγμα «μακριά από εμάς, με κάθε κόστος». Πάντως, σε μια εξέλιξη που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία πέτυχε να αναβληθεί η συζήτηση για την επαναφορά σε ισχύ της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει πως η ευθύνη για τους πρόσφυγες ανήκει στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πατούν το έδαφός της.
Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνόδου, κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη Συρία -συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, την όξυνση του οποίου θέλει να αποφύγει πάση θυσία εντός του 2017 και ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα