20 Απριλίου 2024 / 7:38 μμ
20 Απριλίου 2024 / 7:38 μμ

Νέες ανατροπές στο επιχειρηματικό σίριαλ για τη “Σουρωτή”

από fimotro

Την πρώτη καταμέτρηση δυνάμεων στη «μάχη» για τη διεκδίκηση του ελέγχου της «Σουρωτή” αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι δύο βασικοί διεκδικητές της εταιρείας εμφιάλωσης και εμπορίας μεταλλικού νερού, ο όμιλος Σαββίδη και η Coca Cola HBC.
Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση όπου, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του capital.gr, οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, για την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και για την πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Με δεδομένες τις υπάρχουσες μετοχικές ισορροπίες (και εφόσον ληφθούν αποφάσεις και δεν υπάρξει αίτημα αναβολής), στο διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι του ομίλου Dimera (Ιβαν Σαββίδης), της Coca Cola HBC, των υπόλοιπων θεσμικών μετόχων (Δήμος, Περιφέρεια) ενώ θα υπάρχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Παράλληλα, θα υπάρξει παρουσίαση του αναλυτικού προϋπολογισμού της «Σουρωτή Α.Ε.» με έμφαση στο marketing, στις εξαγωγές και στην αύξηση πωλήσεων.

Ανατροπές
Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα προκύπτουν νέες ανατροπές στο επιχειρηματικό σίριαλ, καθώς από την πλευρά των μειοψηφούντων θεσμικών μετόχων υπάρχουν πληροφορίες περί διαφαινόμενης πρόθεσης να παραχωρήσουν τις μετοχές τους στη «Σουρωτή”. Συγκεκριμένα, αν και ο Δήμος Θέρμης (ελέγχει ποσοστό 15,9%) μέχρι πρότινος εμφανίζονταν διατεθειμένος να μην παραχωρήσει τις μετοχές του και να συμμετάσχει σε νέα ΑΜΚ, η δυσκολία εξεύρεσης κεφαλαίων, είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος είτε μέσω ιδίων πηγών, για να συμμετάσχει στη διαδικασία, ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση της στάσης του. Το ίδιο εικάζεται και για την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης που ελέγχει ποσοστό 4,5%.

Σε περίπτωση που το «πακέτο» του 15,9% του Δήμου Θέρμης τεθεί προς πώληση, θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των δύο βασικών διεκδικητών της Σουρωτή: ο μεν Ιβάν Σαββίδης, κάτοχος πλέον ποσοστού άνω του 44%, για να εδραιώσει τον έλεγχό του στην εταιρεία, η δε CCHBC για να σχηματίσει ένα ισχυρό μειοψηφικό μπλοκ, δεδομένου ότι σήμερα εμφανίζεται να ελέγχει ποσοστό της τάξης του 18%. Πάντως, οι πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη θέλουν τον όμιλο Σαββίδη να έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεννόησης με τους θεσμικούς μετόχους για την αξιοποίηση των ποσοστών τους στην εταιρεία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές μέρες μετά την αποτυχία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής (Α.Σ.Σ.) να βρει αγοραστή, μέσω διαγωνισμού, για το 4,5% (702.471 μετοχές) που κατέχει στην «Σουρωτή». Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 1,20 ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα που αγοράστηκαν οι μετοχές από τους δύο κύριους διεκδικητές και ακόμη περισσότερο από τη λογιστική αξία της μετοχής. Το συγκεκριμένο πακέτο, πάντως, παραμένει προς πώληση, το πιθανότερο σε πιο «ελκυστική» τιμή.

Eκτός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σουρωτής (4,5%) και το Δήμο Θέρμης (16%), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει ποσοστό 4,5% της εταιρείας, ο Σύλλογος Ορφέας Σουρωτής και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας από 0,5% έκαστος, ενώ ο όμιλος Λιακουνάκου διατηρεί ακόμη ένα επιπλέον ποσοστό 2,5% (σ.σ. το 15% πλειστηριάστηκε από την Τρ. Πειραιώς).

Όσοι μέτοχοι διατηρήσουν το ποσοστό τους στην εταιρεία, θα κληθούν να συμμετάσχουν με φρέσκο χρήμα στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα υλοποιηθούν, ειδάλλως θα υποστούν dilution. Υπενθυμίζεται ότι η «Σουρωτή” αν και κατέχει κυρίαρχη θέση στον κλάδο του ανθρακούχου μεταλλικού νερού στην ελληνική αγορά, της τάξης του 55%, παραμένει ζημιογόνος σε επίπεδο κερδών προ φόρων, ενώ απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων και τους δικτύου παραγωγής της. Την περυσινή χρήση, η Σουρωτή που απασχολεί 120 εργαζομένους, εμφάνισε κύκλο εργασιών 11 εκατ.ευρώ και ζημίες 628 χιλ.ευρώ (από 951 εκατ.ευρώ).

Πηγή: capital

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα