28 Μαρτίου 2024 / 1:46 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 1:46 μμ

Νέα τετ α τετ Κοτζιά, Νίμιτς, Ντιμιτρόφ σήμερα στη Βιέννη…

από fimotro

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από κοινού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, το βράδυ της Δευτέρας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Στη σημερινή σύσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών, υπό τον κ. Νίμιτς, αναμένεται να εξεταστούν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ όσον αφορά το ονοματολογικό.

Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν πιθανότατα και στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Οι επαφές επιβεβαιώνουν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ χθες, τη στήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ζήτησε –και έλαβε όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο– ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα. Κατά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία της ΠΓΔΜ με την Τουρκία. «Για το θέμα του ονόματος μιας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ για την ονοματολογική διαφορά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί «να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση και με διαβουλεύσεις». Ο κ. Ζάεφ δήλωσε (Anadolu) ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους μας», αφού νωρίτερα είχε περιγράψει την ονοματολογική διαφορά ως ένα ζήτημα που η Ελλάδα συντηρεί επί 25ετία «εις βάρος» της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ περιέγραψε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε, επίσης, κατά τις επαφές που είχε με επιχειρηματίες στην Αγκυρα, στο καθεστώς ειδικής φορολογικής μεταχείρισης που μπορεί να έχουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στις ειδικές οικονομικές ζώνες της ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο των τουρκικών σχεδίων για την ΠΓΔΜ εντάσσεται η επένδυση 45 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια της γειτονικής χώρας, αλλά και σε άλλου τύπου υποδομές.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της διμερούς διαφοράς με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως «το όνομα “Μακεδονία” η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια». Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επιχειρεί όχι να δώσει, «αλλά να πάρει πίσω, να πείσει τους γείτονες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό και να μη σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα». Αναφορικά με το συλλαλητήριο ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους διαδηλωτές. Αναρωτήθηκε, όμως, «ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα