24 Απριλίου 2024 / 5:40 πμ
24 Απριλίου 2024 / 5:40 πμ

Νέα σενάρια περικοπών 5% έως 20% στις συντάξεις!

από fimotro

Σενάρια κλιμακωτών περικοπών από 5% έως 20% (δηλαδή 10% κατά μέσο όρο) στις «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με προστασία όσων λαμβάνουν έως 700 ευρώ, μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προκειμένου να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,6 δισ. ευρώ μετά το 2019.
Τα εναλλακτικά σενάρια βρίσκονται από χθες «υπό μελέτη» σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να αποφευχθούν περικοπές από το πρώτο ευρώ, αλλά και να «κλείσει» μια συμφωνία πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.
Μολονότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τηρεί «σιγή ασυρμάτου», δηλώνοντας ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί κεντρικά και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, πληροφορίες αναφέρουν ότι για να «ρίξει» τον τελικό λογαριασμό (και τις περικοπές) κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά «υπόσχεται» αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ τόσο από την αξιοποίηση της περιουσίας των πρώην Ταμείων όσο και από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το 2020 (για το 2017 το ΚΕΑΟ έχει προϋπολογίσει έσοδα σχεδόν 800 εκατ. ευρώ).
ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ
Το ΔΝΤ, ωστόσο, αμφισβητώντας τις προβλέψεις για την πορεία των συνολικών εσόδων του ΕΦΚΑ και την εισπραξιμότητα των εισφορών, ζητά «σίγουρα» έσοδα και εμπροσθοβαρή μέτρα εξοικονόμησης δαπανών ακόμη και μέσω της μείωσης της εθνικής σύνταξης. Για τον λόγο αυτό ετέθη, άλλωστε, το θέμα της εφάπαξ περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» αντί της σταδιακής σε βάθος τριετίας ή ακόμη και πενταετίας και κλιμακωτής (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) μείωσης που αντιπροτείνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αξιώνοντας, ταυτόχρονα, «στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα» στα οποία περιλαμβάνεται και η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στο κόστος αγοράς φαρμάκων (μέτρο άμεσης απόδοσης).
ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
«Ανοικτά» παραμένουν τα «μέτωπα» των αλλαγών στα εργασιακά και της αντιμετώπισης της ανεργίας που η ελληνική πλευρά θεωρεί «κλειδί» στο πρόβλημα εσόδων του Ασφαλιστικού. Χθες η αναπληρώτρια υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου, σε συνάντηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000-150.000 θέσεων εργασίας που έχει προταθεί να χρηματοδοτηθεί από την παγκόσμια τράπεζα. Συνάντηση αναμένει, τέλος, η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου για τις συλλογικές συμβάσεις και τις αλλαγές σε ομαδικές απολύσεις και σε συνδικαλιστικό νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα