20 Απριλίου 2024 / 1:56 πμ
20 Απριλίου 2024 / 1:56 πμ

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο

από fimotro

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αυτή τη φορά δεν διστάζει να θέσει ανοιχτά θέμα για το Αιγαίο, σημειώνοντας πως δεν δέχεται τετελεσμένα.
Παράλληλα, όσον αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ και τη Λευκωσία.
Λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει να ωθήσει στα ύψη την ένταση, συγκαλώντας το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με θέματα στην ατζέντα τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Αιγαίο, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Ευρώπη, το Συριακό και την αντιμετώπιση των Κούρδων.
Σε ανακοίνωσή της η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η Άγκυρα προτιμά την «επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψει την δημιουργία τετελεσμένων». Παράλληλα αναφέρει πως «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου».
Όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το ΚΥΠΕ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη με στόχο να υπάρξει λύση του Κυπριακού διακόπηκαν με τη δίκαιη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για “εορτασμό της ένωσης”».
«Δηλώνοντας ότι η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού, υπογραμμίστηκε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει πλέον μια καθαρή και εποικοδομητική στάση εγκαταλείποντας συμπεριφορές όπως είναι η καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα