24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Live η μετωπική αντιπαράθεση Τσίπρα-Κυριάκου στη βουλή

από fimotro

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία διεξάγεται στη Βουλή​ μετά από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για συμφωνία που για πρώτη φορά περιλαμβάνει δεσμεύσεις για το χρέος.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ”η αντιπολίτευση προκάλεσε την συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα της προ-αξιολόγησης περιόδου. Μπορούσε όσο αυτή διαρκούσε να εκμεταλλεύεται ένα αίσθηση αγωνίας. Διαψεύσαμε αυτούς τους λίγους φανατικούς εντός του κόμματος που πίστεψαν ότι έρχεται η καταστροφή. Κυρίως απέναντι στον ελληνικό λαό για την στάση που τήρησε η αντιπολίτευση καθ΄όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Στο διάστημα των δύομισι εβδομάδων, τα ίδια τα γεγονότα είναι τόσο συντριπτικάπου δεν προσφέρονται για διαστρεβλώσεις”.

Όπως τόνισε: ”Ο τρόπος που έχουν υποδεχθεί οι αγορές το κλείσιμο της αξιολόγησης μιλά από μόνος του: Τόσο η πορεία των ομολόγων, όσο και η πορεία του χρηματιστηρίου έχει αποδείξει ότι η εικόνα έχει σταθεροποιηθεί. Ακόμα και ο οίκος Mooody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και θα επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα, όταν απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν τα μεγέθη της. Υπερβαίνουμε κατ΄εξακολούθηση τους στόχους. Τι σημαίνει όμως ότι απουσίαζαν οι πολιτικοί παράγοντες ; Ότι η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά. Η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος. Περιλαμβάνει για πρώτη φορά σαφείς δεσμεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Έχουμε ένα ταβάνι, ένα όριο ως προς τις ανάγκες του χρέους μας, το οποίο δεν θα ξεπερνάμε ό,τι και αν συμβεί. Έχουμε πλέον συμφωνήσει ως προς τα πλεονάσματα.

Η συζήτηση για τα πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όμως από την πλευρά της αντιπολίτευσης χρειάζεται θράσος για να επικεντρώνεται σε αυτή τη συζήτηση. Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη. Περιγράφονται πλέον με σαφήνεια τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν”.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για ”απόκρυψη της πραγματικότητας: ”Πίσω από τον ορυμαγδό υπάρχει μια εικόνα που θέλετε να αποκρύψετε:Την εικόνα μιας χώρας που γυρίζει επιτέλους σελίδα. Που κάνει βήματα προς τα μπροστά, προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Γιατί άκουσα ότι ”αυτό που έκαναν ήταν να μας γυρίσουν σε αυτό που ήμασταν το καλοκαίρι του 2014 με Σαμαρά – Βενιζέλο”.
Ας πούμε την αλήθεια. Το υποτιθέμενο Success story των Σαμαρά – Βενιζέλου μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή κατάσταση;
Από που να ξεκινήσει κανείς ; Τι είχατε καταφέρει εσείς ; Να πέσετε έξω από το στόχο του ΑΕΠ και φέρατε πλεόνασμα μόλις 0,2%.
Πόσο ήταν η ανεργία που παραλάβαμε το Γενάρη του 2015; 27% ! Να μιλήσουμε για τη ρευστότητα, που παραδώσατε τα ταμεία άδεια. Να μιλήσουμε για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχατε συμφωνήσει για το 2015-2018. Προτιμήσατε να δουλέψετε όχι προς όφελος της χώρα αλλά να εξυπηρετήσετε ένα συγκεκριμένο αφήγημα: Επαιτούσατε για πιστοποιητικά για το χρέος”.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: ”Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που δημιουργήσατε το 2014. Εχουμε δεσμεύσεις για το χρέος. Εχουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και δυναμική ανάκαμψης και έχουμε πλέον την δυνατότητα για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές. Θα την προετοιμάσουμε χωρίς βιασύνη, για λόγους ουσιαστικούς για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόγραμμα στήριξης”.

”Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα έχει στο επίκεντρο την εργασία και όχι τη συντριβή της. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της κ. Θάτσερ” επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η κυβέρνηση ”προωθεί μοντέλο οικονομίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας και του ανθρώπινου δυναμικού της”.

Σύμφωνα με το ίδιο ”είναι το δικό μας σχέδιο που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει κάποιους καρπούς. Και θα μιλήσω για επί μέρους τομείς. Όπως ας πούμε την απασχόληση. Κερδήθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας. Αυτά είναι στοιχεία και αριθμοί που καλό είναι να τους έχουμε στο μυαλό μας.
Για πρώτη φορά έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ παρά την υψηλή φορολογία. Μέσα σε μια τριετία είχαμε ένα ποσοστό 60-40, με την πλήρη και την μερική απασχόληση, ενώ τους τελευταίους μήνες αρχίζουν να αυξάνονται οι θέσεις πλήρης απασχόλησης”. 

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε, επίσης, ότι ”Τα αντίμετρα θα μπουν σε εφαρμογή από το 2019. Η αύξηση των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η επιδότηση ενοικίου. Η ριζική μεταρρύθμιση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Δώσαμε πρόσβαση σε 2.5 εκατ. ανασφάλιστους για υπηρεσίες υγείας.Έχουν προκηρυχθεί και αναμένεται να προκηρυχθούν χιλιάδες ακόμα θέσεις στον τομέα της υγείας. Επόμενος μεγάλος στόχος είναι να τεθούν 289 νέες μονάδες υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι ”Ο στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η πλήρης εξάλειψη της ακραίας φτώχειας. Εχουμε το καθήκον να την εξαλείψουμε και θα το κάνουμε πράξη. Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ είναι τόσο σαφείς. Για να δανειστώ μια φράση της κ. Γεννηματά ”πράγματι κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει πολιτική άβυσσος. Σας ξέρει ο λαός. Να προσποιείστε το καινούριο είναι το τελευταίο που μπορείτε να κάνετε. Τώρα πια δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφή ”.  

”Εδώ και δύο εβδομάδες δίνετε την εικόνα μιας παράταξης που δεν έχετε προσανατολισμό και καθοδηγείστε από την έξαλλη ατζέντα του αντιπροέδρου σας Άδωνη Γεωργιάδη. Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι θεμιτή. Αντιπολίτευση στα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας όχι! Δεν σας επιτρέψουμε να το κάνετε”.

Μητσοτάκης: Σας έχει διαφθείρει η εξουσία

Δριμύ κατηγορώ για το θέμα του Π. Καμμένου εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης: ”Πιστεύω ότι είστε ο τελευταίος που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το πως μπορεί να ασκήσει το ρόλο της αντιπολίτευσης. Ζήτησα συζήτηση για να γίνει μια συνολική αποτίμηση της συμφωνίας. Φέρει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το τέλος της αξιολόγησης. Έχετε ξεπεράσει τους εαυτούς σας.
Είμαι υποχρεωμένος να θέσω τρία ζητήματα αλλά και για αυτονόητους λόγους θεσμικής τάξης. Φροντίζετε να θυμίζετε ότι ο πολιτικός κυνισμός σας δεν έχει όρια.
Πείτε μας κ. Τσίπρα ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο; Μπορεί να ασχημονεί στο διαδίκτυο και να επικαλείται το παιδί του ; Μπορεί να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το παιχνίδι του; Μπορεί να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών ;Την κάλυψαν αυτή την εκτροπή τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης και εσείς. Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, να υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Αυτό το κρίνει όμως η Δικαιοσύνη, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Μητσοτάκης. Η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι θεσμική εκτροπή.Σας είχε ενημερώσει για τη συνομιλία με τον ισοβίτη; Ναι ή όχι;”

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ”Από τη λίστα Μπόργιανς έχετε εισπράξει 137.000. Είμαστε ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εμείς θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας. Κάποια στιγμή θα λογοδοτήσετε γιαυτές τις συμπεριφορές σας”.

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την πορεία της διαπραγμάτευσης: ”Λέγατε ότι τo πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση.Το δεύτερο βήμα είναι ένταξη στο πρόγραμμα ομολόγων της ΕΚΤ. Επόμενο βήμα είναι να καταφέρι η Ελλήνική οικονομία να καταγράψει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.Πότε έπρεπε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ; Το Φεβρουάριο του 2016 και έκλεισε τον Ιούνιο του 2017. κ. Τσακαλώτο λέγατε ότι ”αν φτάσουμε Μάιο – Ιούνιο καήκαμε”. Είχατε πει ότι δεν θα ληφθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Κρατιέστε στην κυβέρνηση υπογράφοντας μέτρα λιτότητας 4,5 δισ.Δεν πετύχατε τίποτα σημαντικό στο ζήτημα του χρέους.Υπάρχουν, δε, και ψιλά γράμματα που προκαλούν ανησυχία”.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, επίσης, σε μια αποστροφή του λόγου του ότι ”αν χρειαστεί θα ψηφίσετε κι άλλα μέτρα”. 

Όπως, δε, είπε χαρακτηριστικά: ”Εσεις καταφέρετε να την επαναφέρετε σε ύφεση την ελληνική οικονομία. Στο ζήτημα των πλεονασμάτων η αποτυχία σας είναι παταγώδης. Αντί για μείωση είχαμε επέκταση όμως. Παρότι ο ίδιος λέγατε ότι είναι αδύνατον να πιάσουμε πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018. Εγκλωβίσατε τη χώρα σε τεράστια πλεονάσματα.Προδώσατε το μέλλον της χώρα. Και πήρατε σε αντάλλαγμα μια δόση 8.5 δισ. ευρώ. Διαβάσατε για άλλη μια φορά λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς”.

Σύμφωνα, επιπρόσθετα με τον ίδιο ”Η χώρα είχε ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Είχε βγει δύο φορές στις αγορές με επιτυχία. Όταν επιβλήθηκαν τα Capital controls. λέγατε ”σε λίγες εβδομάδες θα φύγουν”. Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια. Εκατό δισ. η ζημιά στην οικονομία είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ”.

Για τον κ. Μητσοτάκη ”Η τελευταία διετία προκάλεσε πολύ ισχυρό τραύμα στην ελληνική οικονομία. Θα χρειαστούν χρόνια για να αναβιώσει. Οι μισθοί μειώνονται. Επικαλείτε δηλώσεις ξένων αξιωματούχων ότι πάμε καλά: Η χώρα πηγαίνει καλύτερα, μόνο με την έννοια ότι παραμονεύει με την καταστροφή. Ο κ. Τσίπρος προεξοφλεί ως θρίαμβο την πιθανή μικρή έξοδο στις αγορές. Εμείς καλούμε τους επενδυτές να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε”.

Παράλληλα, διατύπωσε ότι ”αν η χώρα στέκεται όρθια τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην στάση της αντιπολίτευσης. Χάρη σε αυτήν, έχουμε αποφύγει τον εκτροχιασμό.Το καλοκαίρι του 2015 με ποιων τις ψήφους έμεινε η χώρα στο ευρώ;”

Όπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο: ”Με εμάς, οι πολίτες θα δουν μια κυβέρνηση που λέει την αλήθεια. Οι διεθνείς αγορές θα δουν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.Εμείς θα απευθύνουμε ένα προσκλητήριο σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πολιτικής. Να προσφέρουν οι καλύτεροι ασχέτως πολιτικών καταβολών. Θέλουμε να αλλάξουμε το μείγμα οικονομικής πολιτικής. Με βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι απαραίτητο”.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: ‘‘Έχουμε όραμα για την Ελλάδα, όχι για την εξουσία. Η αποστολή μας είναι να ξαναπάρουμε τα ηνία μιας χάρας που τη σέρνετε από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση. Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη, η Ευρωζώνη αναπτύσσεται καλύτερα. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το θετικό κύμα. Φύγετε λοιπόν. Για μια φορά κάνετε αυτό που έχετε πει. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια. Το μέλλον δεν μπορεί να σας περιμένει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα