19 Απριλίου 2024 / 5:48 πμ
19 Απριλίου 2024 / 5:48 πμ

Αναβάθμιση για την Ελλάδα, λίγο πριν βγούμε στις αγορές…

από fimotro

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Standard and Poor’s, σε μια συντηρητική πάντως κίνηση που έχει προεξοφληθεί από τις αγορές.

O οίκος αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα το ελληνικό αξιόχρεο σε Β από Β- ενώ διατηρεί θετικό outlook στην αξιολόγηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών είτε λόγω πολιτικών εξελίξεων, είτε λόγω αλλαγών στο μέτωπο της χρηματοδότησης.

Επισημαίνει ότι θα εξετάσει περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης εάν με την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, η Ελλάδα χτίσει “μαξιλάρι” ρευστότητας για να καλύψει μελλοντικές πληρωμές χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας τόσο σε όρους ανάπτυξης, όσο και στο δημοσιονομικό μέτωπο έχει βελτιωθεί, ενώ και η αγορά εργασίας ανακάμπτει εν μέσω περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας. Εκτιμά δε ότι η χώρα θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2,4% κατά μέσο όρο το διάστημα 2018-2021, κάτι που θα φέρει τη χώρα στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2002.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει από το 2015 και αν απουσιάσουν μεγάλες ανατροπές στις ακολουθούμενες πολιτικές -κάτι που στο παρελθόν έχουν επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία – περιμένουμε ισχυρότερη ανάπτυξη, σημειώνει η S&P.

Ο οίκος τονίζει ότι η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται από το “ασυνήθιστα χαμηλό” κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Επίσης, από τη συνεχιζόμενη στήριξη του επίσημου τομέα υπό τη μορφή δανείων με μεγάλη ωρίμανση και της ελάφρυνσης χρέους.

Οπως αναφέρει οι πιστωτές αναμένεται να αποφασίσουν μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους προς το τέλος του προγράμματος. Την ίδια στιγμή αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για το μαξιλάρι ρευστότητας και το πλαίσιο της μετά μνημόνιο εποχής. Εκτιμά ότι το πλαίσιο θα σχεδιαστεί με τρόπο που θα συνεχίσει να επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Παράλληλα η S&P πιστεύει ότι θα δούμε περισσότερη διαύγεια αναφορικά με την χρήση των πόρων που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τη δανειακή σύμβαση.

Δεδομένης της που μεγάλου οικονομικού και πολιτικού κεφαλαίου που επενδύθηκε στην Ελλάδα από τους ευρωπαϊους πιστωτές από την αρχή της κρίσης η γνώμη της S&P είναι ότι η στήριξη -στη μορφή της τεχνικής βοήθειας και περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης χρέους- είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή τα επόμενα χρόνια, συνδεδεμένη με όρους. Πιστεύει επίσης ότι τα κίνητρα για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και πρόσβαση σε ρευστότητα για το τραπεζικό σύστημα θα αποτρέψουν σημαντικές αντιστροφές των μεταρρυθμίσεων στη μετά μνημόνιο εποχή.

Η ανάλυση σημειώνει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους γενικής κυβέρνησης στο 154% του ΑΕΠ το 2021 από το εκτιμώμενο 178% το 2017. Ακόμα και σε ονομαστικούς όρους προβλέπεται μείωση χρέους. Εκτιμά δε ότι θα υπάρξουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από τους στόχους γιατί δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας πιο «ευέλικτης» προσέγγισης από τους πιστωτές σε ότι αφορά την επίτευξη των «πολύ φιλόδοξων και πιθανά ‘αυτοκαταστρεφόμενων’ πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%».

Σε σχέση με τις τράπεζες, επισημαίνει ότι παραμένουν προβλήματα αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Η S&P προχώρησε στην πρώτη κίνηση για το αξιόχρεο της χώρας την τελευταία διετία. Η Fitch αναβάθμισε τη χώρα σε Β- τον Αύγουστο, ενώ η Moody’s διατηρεί αξιολόγηση Caa2. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται από την Fitch Ratings στις 16 Φεβρουαρίου

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει θετικό σήμα και από το Eurogroup της Δευτέρας στο μέτωπο της αξιολόγησης για να προχωρήσει και σε έκδοση ομολόγου τις επόμενες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα