28 Μαρτίου 2024 / 8:57 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 8:57 μμ

Μόνο κρατικές δαπάνες θα κόψουν τελικά στη Γαλλία για να σώσουν τον προϋπολογισμό

από fimotro

Η γαλλική κυβέρνηση έβαλε τέλος στο δημοσιονομικό σασπένς δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ποσά που προβλέπεται να εξοικονομηθούν από κάθε υπουργείο ώστε να περιοριστεί φέτος το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Δεν θα πληγούν οι ελάχιστες κοινωνικές παροχές ούτε, στο στάδιο αυτό, θα καταργηθούν θέσεις δημόσιων υπαλλήλων: τα 4,5 δισεκ. που λείπουν θα ανακτηθούν «μόνον από τον κρατικό προϋπολογισμό», με «περιορισμό των εξόδων των υπουργείων», ανακοίνωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Προϋπολογισμού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

«Ούτε οι τοπικές κοινότητες ούτε η κοινωνική ασφάλιση δεν θα κληθούν να συμβάλουν», διευκρίνισε ο Νταρμανέν, επιβεβαιώνοντας εξάλλου τη δέσμευση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2017 χωρίς να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει φέτος το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια.
Όμως λείπουν 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς στα τέλη Ιουνίου το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκάλυψε παρεκκλίσεις (έλλειμμα 3,2% αν δεν υπάρξουν «ισχυρά μέτρα ανάκαμψης»).

Για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός εντός τροχιάς, όλες οι δαπάνες των υπουργείων εξετάσθηκαν εμπεριστατωμένα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του στόλου των κρατικών οχημάτων.

Τα μέτρα έγιναν «αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το σύνολο των υπουργών», διαβεβαιώνει ο Ζεράλ Νταρμανέν.

Ο καταμερισμός των ποσών που θα εξοικονομηθούν έχει ως εξής: 
268 εκατ. ευρώ το Μπερσί (αντί των 120 που είχαν ανακοινωθεί μέχρι τώρα), 282 εκατ. το υπουργείο Εξωτερικών, τα μισά από τα οποία θα προέλθουν από τη μείωση της δημόσιας αρωγής για την ανάπτυξη, και 260 εκατ. από τις Μεταφορές, καθώς θα επανεξετασθούν όλα τα μεγάλα έργα.

Το υπουργείο Άμυνας δεν θα δει τον προϋπολογισμό του να μειώνεται, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί το ποσό που έχει ήδη ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, το οποίο προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 850 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του θα πρέπει να εξοικονομήσει 526 εκατ. ευρώ, χωρίς να θίξει τον αριθμό των αστυνομικών και των χωροφυλάκων, ενώ η Δικαιοσύνη θα πρέπει να εξοικονομήσει 160 εκατ. ευρώ.

Στην Εθνική Παιδεία δεν θα καταργηθεί καμιά θέση εκπαιδευτικού το νέο σχολικό έτος, όμως θα εξοικονομηθούν 75 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα εκπληρωθεί «το σύνολο των υποσχέσεων του προέδρου της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνοδεία παιδιών με αναπηρίες από βοηθητικό πρσωπικό στα σχολεία», προσθέτει ο υπουργός Προϋπολογισμού.

Και για το 2018;

Την ερχόμενη χρονιά θα πρέπει «να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν στο RTL.

«Η πολιτική επιμόρφωσης και αρωγής για την απασχόληση, το ζήτημα της κατοικίας… Όλες οι θεματικές της δημόσιας ζωής θα πρέπει αναμφίβολα να επανεξετασθούν ώστε να ξοδεύουμε λιγότερα», επέμεινε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα