19 Απριλίου 2024 / 10:36 πμ
19 Απριλίου 2024 / 10:36 πμ

Μόλις 4 στους 10 Γάλλους πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές!

από fimotro

Σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είναι η προσέλευση στις κάλπες στον α’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, η προσέλευση στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) ανέρχονταν σε 40,75%, έναντι του 48,31% στις προηγούμενες εκλογές! Το ποσοστό αποχής αποτελεί ιστορικό ρεκόρ καθώς ποτέ κατά το παρελθόν σε σχετικές εκλογικές αναμέτρησης υπήρξε τόσο μεγάλη αποχή από τις κάλπες.

Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε σήμερα το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ) για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε άλλο ένα πλήθος.

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ. Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, ο Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που είναι υποψήφια στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε γύρω στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα, στο Ενέν-Μπομόν.

Η Λεπέν, φορώντας γαλάζιο πουκάμισο και μπλε παντελόνι, έριξε την ψήφο της στην κάλπη υπό τα φλας περίπου 20 φωτορεπόρτερ. Συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εμφανώς μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η Λεπέν παραδέχτηκε ότι “υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές”. Όμως, συμπλήρωσε, “οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό”.

Το 2012 η Λεπέν ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%, μάλιστα στο Ενέν-Μπομόν το ποσοστό της ήταν ακόμη υψηλότερο, αφού άγγιξε το 61%.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Μειωμένη συμμετοχή στα Υπερπόντια Εδάφη
Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν μειωμένη το μεσημέρι στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη στην αμερικανική ήπειρο όπου η ψηφοφορία διεξάγεται 24 ώρες νωρίτερα από τη μητροπολιτική Γαλλία, με εξαίρεση το Σεν Πιερ και Μικελόν όπου η συμμετοχή ήταν αυξημένη.

Στο αρχιπέλαγος αυτό που βρίσκεται ανοικτά του Καναδά, όπου μόνον 4.971 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, η συμμετοχή έφθασε το μεσημέρι το 25,19% έναντι 17,08% το 2014 όταν διεξήχθησαν αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη νομαρχία.

Η ψηφοφορία εκείνη είχε οδηγήσει στην επανεκλογή της νυν υπουργού Υπερπόντιων Εδαφών, Ανίκ Ζιραρντέν, με 59,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Αντίθετα, η νομαρχία του Γουιάνας ανέφερε πως το ποσοστό συμμετοχής στις 12:00 τοπική ώρα ανερχόταν στο 10,33%. Ήταν 14,48% το 2012 και 16,43% το 2007 την ίδια ώρα.

Στη Γουιάνα, 53.535 εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι στην πρώτη εκλογική περιφέρεια και 39.400 στη δεύτερη, συνολικά 92.935 εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε ολόκληρη την περιοχή αυτή που βρίσκεται στη νότια Αμερική.

Στη Γουαδελούπη, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νομαρχίας, στο 8,34% το μεσημέρι.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2012, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο ήταν 12,40% το μεσημέρι, το 2007 11,50% και το 2002 10,95%.

Συνολικά 82 υποψήφιοι διεκδικούν βουλευτική έδρα σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη Μαρτινίκα, όπου εκλέγονται επίσης τέσσερις βουλευτές, το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται ότι ανήλθε στο 9,51% το μεσημέρι, έναντι 12,53% στον πρώτο γύρο το 2012, και 12,26% το 2007.

Στο Σεν Μαρτάν και Σεν Μπαρτελεμί, το ποσοστό συμμετοχής των περίπου 25.400 εκλογέων ήταν επίσης μειωμένο: το μεσημέρι είχε φθάσει το 9,5%. ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 2012, όπου η συμμετοχή ήταν στο 11,7%, σύμφωνα με τη νομαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα