19 Απριλίου 2024 / 2:51 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:51 μμ

Μόλις 26% συγκέντρωσαν τα δυο ιστορικά κόμματα της Γαλλίας!

από fimotro

Πριν από μερικά χρόνια εάν κάποιος υποστήριζε ότι στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν θα υπήρχε κανένας υποψήφιος στον δεύτερο γύρο από τους Σοσιαλιστές και τους Κεντροδεξιούς θα τον πέρναγαν για… τρελό! Κι όμως… Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, μεγάλος χαμένος αναδείχτηκε ο παραδοσιακός δικομματισμός. Και αυτό γιατί τα βασικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς έμειναν εκτός του δεύτερου γύρου της 7ης Μαΐου, για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Οι δύο επίσημοι εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών και της φιλελεύθερης δεξιάς -Μπενουά Αμόν και Φρανσουά Φιγιόν- συγκέντρωσαν αθροιστικά ποσοστό λίγο πάνω από το 25%, δηλαδή λιγότερο από το μισό ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει οι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί στις προηγούμενες εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 6,35% που έλαβε ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών στον πρώτο γύρο, αποτελεί την χειρότερη επίδοση του κόμματος, ενώ οδυνηρή είναι η ήττα και για τη δεξιά, καθώς τα σκάνδαλα με την αργομισθία της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται πως ήταν καθοριστικά στο να μείνει εκτός της δεύτερης κούρσας, με ποσοστό 19,91%.
Και οι δύο εκπρόσωποι, ωστόσο, έσπευσαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα να δηλώσουν τη στήριξή τους -άμεσα ή έμμεσα- στον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, προτρέποντας τους υποστηρικτές τους να καταψηφίσουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Ο Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο. «Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά. (…) Είμαι περήφανος για την καμπάνια που έκανα δίνοντας τη θέση που αξίζει στην νεολαία της χώρας», τόνισε ο Αμόν.
Τη στήριξή του στον Μακρόν εξέφρασε και ο Φρανσουά Φιγιόν, απευθύνοντας έκκληση στους Γάλλους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να καταψηφίσουν την Λεπέν. «Δεν σας το λέω με ελαφριά καρδιά αλλά η αποχή δεν είναι στα γονίδιά μου, κυρίως όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει την εξουσία. Το κόμμα αυτό το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε από τον Ζαν Μαρί Λεπέν, είναι γνωστό για την βία και έλλειψη ανοχής» είπε ο Φιγόν και πρόσθεσε: «Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαίρεση στη Γαλλία. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε κατά της ακροδεξιάς, θα ψηφίσω επομένως για τον Εμανουέλ Μακρόν».
Ο τέταρτος της χθεσινής κούρσας Ζαν Λικ Μελανσόν (19,64%), πάντως, απέφυγε να δώσει επισήμως γραμμή στους υποστηρικτές του για το τι να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Με εμφανή δυσαρέσκεια, ο αριστερός Μελανσόν επέκρινε τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο «για τους οποίους χαίρονται οι ολιγάρχες» όπως είπε, ότι έχουν προγράμματα «που δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την οικολογική απειλή, η την απειλή που βαραίνει στον ανθρώπινο πολιτισμό». Και πρόσθεσε: «όποιο και εάν είναι το επίσημο αποτέλεσμα όταν θα γίνει επίσημα γνωστό, θα το σεβαστούμε. Αυτήν την ώρα όμως δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω κάτι περισσότερο και ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του».

Σ.Σ. Fimotro: Εάν δεν πάρει τα μηνύματα και το εγχώριο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα θα βρεθεί και αυτό σύντομα προ οδυνηρών εκπλήξεων… Ο ιστορικός δικομματισμός των κομμάτων του Μιτεράν και του Ντε Γκολ ηττήθηκε κατά κράτος στη Γαλλία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα