20 Απριλίου 2024 / 6:42 μμ
20 Απριλίου 2024 / 6:42 μμ

Μοσκοβισί σε Χουντή: Ελληνική αρμοδιότητα η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

από fimotro

Απαντήσεις μετά από σειρά ερωτήσεων του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, προσπαθεί να δώσει εκ μέρους της Κομισιόν, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, για το ζήτημα της πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων, που ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το τραγικό συμβάν στον Αργοσαρωνικό, αποδεικνύεται ότι έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού ασκούσε κριτική σε παλαιότερη απάντηση της Κομισιόν για το ίδιο θέμα, κατηγορούσε την Κομισιόν ότι, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, καθυστερούν αδικαιολόγητα να υλοποιήσουν τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα.

Σημείωνε μάλιστα ότι, ο ίδιος «ο αρμόδιος Υπουργός, στη Βουλή (30.05.2017), παραδέχθηκε ότι στους ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά “έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο”. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι από το 2014 ως το 2016 μειώθηκαν κατά 53%, ενώ οι αποφάσεις επιβολής προστίμων μειώθηκαν από 40 σε 10» και ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει στο ερώτημα, «γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις, αντί να λαμβάνουν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης του ανεξέλεγκτου λαθρεμπορίου καυσίμων, προβαίνουν, με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, σε περαιτέρω αύξηση των φόρων, προσφέροντας επιπλέον bonus στους λαθρεμπόρους», καθώς και «Τι μέτρα θα λάβει (η Κομισιόν) για την εφαρμογή και επιτάχυνση του προγράμματος πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, επιρρίπτει τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι, το «αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται η κοινή υπουργική απόφαση και το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, τα οποία αμφότερα περιλαμβάνουν δράσεις έως τον Ιούνιο του 2018, καθώς και η στρατηγική κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η οποία καλύπτει την περίοδο 2017-2021», ωστόσο, «επί του παρόντος, κατά την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης και του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων σημειώνονται μικρές καθυστερήσεις, αλλά οι αρχές δεσμεύτηκαν ότι θα διασφαλίσουν την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018», καταλήγοντας ότι, για τη στρατηγική κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για την περίοδο 2017-2021, οι ελληνικές αρχές «δεν ζήτησαν να τροποποιηθεί η τελική προθεσμία υλοποίησης», τονίζοντας μάλιστα ότι, «Όπως για όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, η υλοποίησή τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα