28 Μαρτίου 2024 / 6:55 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:55 μμ

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια – Αναγκαία μία μορφή εποπτείας

από fimotro

«Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια» δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να υπάρξει «μια κατάλληλη μορφή εποπτείας» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Αυτό που επιθυμώ είναι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα να γίνει και πάλι, σε οικονομικούς όρους, μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα

Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές της χώρας μετά τον Αύγουστο διευκρινίζει ότι «οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Υπογραμμίζει ακόμη πως «επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα».

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα ‘μνημόνια’ – και με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάγκη για λιτότητα».

Αναγνωρίζει παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και μετά το ταραχώδες καλοκαίρι του 2015» και «τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον ως ένα σταθερά φυσιολογικό κράτος-μέλος της Ευρωζώνης».

Όπως σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «το επόμενο εξάμηνο αποτελεί την τελική ευθεία της εποχής των μνημονίων: Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα υπήρξαν αυτά τα χρόνια για τον ελληνικό λαό. Τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «η ταχεία, ομαλή και επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί καλό οιωνό για τα επόμενα βήματα». «Από δω και πέρα υπάρχει μόνο μία, τελική αξιολόγηση για να τελειώσει πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί από όλες τις πλευρές το εποικοδομητικό πνεύμα που έχει καθορίσει τη συνεργασία τους τελευταίους μήνες» αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του χρέους, επισημαίνει πως «το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ παραμένει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο».

«Η προσέγγισή μου είναι να στηρίζουμε τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη με έναν στόχο – να διευκολύνουμε μια συμφωνία για μια αξιόπιστη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» δηλώνει, υπενθυμίζοντας ότι «έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική εργασία αναφορικά με έναν μηχανισμό για ελάφρυνση χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και έτυχε στήριξης από την ανακοίνωση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017».

Ο κ. Μοσκοβισί επαναλαμβάνει ότι η Αθήνα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή του και διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα να στηριχθεί και πάλι στα δικά της πόδια».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ότι έχει συνεργαστεί «πολύ καλά» με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια. «Οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας που είχαμε υπήρξαν κρίσιμης σημασίας για να βοηθήσουν να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία όταν συναντούσαμε κάποιο από τα πολλά εμπόδια που ήταν διασκορπισμένα στη διαδρομή αυτή. Και πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί. Η εμπιστοσύνη είναι κρίσιμης σημασίας σε αυτές τις περιπτώσεις» τονίζει.

Το πρόγραμμα επαφών Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος να έχει ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, με φορείς, αλλά και ομιλίες σε συνέδρια.

Διαδοχικά σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, και με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Θα συναντηθεί επίσης με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του “Κινήματος Αλλαγής”, κα. Φώφη Γεννηματά. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρο Φέσσα καθώς και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Θα επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το βράδυ θα παραθέσει κεντρική ομιλία στο “The World in 2018 Gala Dinner” του The Economist.

Αύριο θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Στην συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία σε φόρουμ με θέμα “Grèce: les chemins de l’espoir – Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας”

Επίσης αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα